Hlavní obsah

Irák oslaví stažení Američanů státním svátkem

– Bagdád
Novinky, Tomáš Reiner

Irácká vláda v úterý vyhlásila na příští týden státní svátek. Má připomenout stažení amerických bojových jednotek z ulic Bagdádu a dalších měst. Američané už městská stanoviště začali opouštět, po příštím úterku už tam působit nemohou.

Foto: Ako Rasheed , Reuters

Americký voják v Iráku

Článek

Stažení bojových jednotek z ulic iráckých měst je první fází postupného odchodu Američanů ze země. Ten by měl být dokonán do konce roku 2011. Úternímu svátku mají předcházet pondělní slavnosti, oznámil vládní mluvčí Alí Dabagh.

Premiér Núrí Malikí už před časem označil stažení amerických vojáků za velké vítězství. Americká stanice NBC však upozornila, že šéf vlády to nebude mít po odchodu jednotek před lednovými parlamentními volbami lehké. Násilnosti zmítaly Irákem i tento týden, v pondělí zemřelo při útocích v Bagdádu a jeho okolí nejméně 33 lidí, středeční pumový útok na tržiště v hlavním městě stál život nejméně 72 lidí, oznámila agentura Reuters.

Podle bezpečnostní dohody USA s Irákem se po 30. červnu většina amerických vojáků přesune na základny mimo města a jednotky nebudou nasazovány do bojů, nepožádají-li je o to jejich iráčtí kolegové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám