Hlavní obsah

Iráčtí policisté záměrně postřelili americké vojáky

Novinky, BBC,
MOSÚL
Aktualizováno

Dva iráčtí policisté začali v úterý ve městě Mosúl střílet na americké vojáky. Zranili nejméně tři z nich. Střelba zabila jednoho z iráckých tlumočníků, druhého zranila. Po útoku dvojice nasedla do připraveného auta a prchla.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Americký voják v Iráku

Článek

"Tři američtí vojáci spolu s tlumočníkem byli zraněni při útoku na irácké policejní stanici v provincii Ninive. Druhý tlumočník byl zabit," uvedlo velitelství amerických sil v Iráku, kterou citovala AFP. "Zranění byli odvezeni do vojenské nemocnice v Mosúlu." Mluvčí amerických sil podplukovník David Doherty pak uvedl, že zraněni byli čtyři američtí vojáci. 

Američané incident vyšetřují. Podle BBC byl útok spáchán v 15:00 místního času (13:00 SEČ) na kontrolním stanovišti na mostě přes řeku v centru Mosúlu. Podle jiných zpráv byl útok spáchán při návštěvě hlavního policejního štábu pověřeného obranou mostů v Mosúlu. Údajně byl zraněn i irácký policejní kapitán.

Zprávy byly dlouho nejasné, původně se spekulovalo, že byli zabiti čtyři američtí vojáci. Spekulovalo se také o tom, že útok provedli muži převlečení do policejních uniforem, ale irácké ministerstvo vnitra uvedlo, že irácký policista zastřelil tlumočníka americké jednotky.

Nejde o první případ, kdy iráčtí policisté nebo vojáci obrátili zbraň proti příslušníkům amerických sil. Loni v listopadu ve stejném městě zabil irácký voják dva americké vojáky, než byl zastřelen.

Násilí v Iráku aktuálně vzrůstá. Úterní útok byl spáchán jen den poté, co byli v neklidné provincii Dijála zabiti tři američtí vojáci a jejich tlumočník. Čtyři američtí vojáci zahynuli 9. února v Mosúlu po útoku sebevražedného atentátníka. Patnáct obětí si 5. února vyžádal sebevraždný atentát v Dijále. Třicet pět šíitských poutníků pak zabila sebevražendá atentátnice v Karbále.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah v Iráku zabil čtyři americké vojáky

V iráckém Mosulu přišli v pondělí o život další američtí vojáci. Čtveřice armádních příslušníků a tlumočník se stali oběťmi útoku sebevraha s náložemi....

Výběr článků

Načítám