Hlavní obsah

Sebevražedkyně v Iráku zabila dalších 35 poutníků

– BAGDÁD • Aktualizováno

Série pumových útoků proti šíitským poutníkům v Iráku nekončí. V pátek se oběťmi sebevražedkyně s náložemi jižně od metropole Bagdádu stalo dalších 35 lidí. Za poslední tři dny bylo zabito nejméně 71 lidí.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Článek

Páteční útok se udál v Iskandaríji. Podle agentury Reuters bylo zraněno přes 80 lidí a 35 zemřelo.

Atentátnicí byla podle policie žena, která odpálila výbušniny připevněné na těle v procesí stovek poutníků směřujících do posvátného šíitského města Karbaly. Mezi mrtvými jsou většinou ženy a děti.

Šíitští poutníci v Iráku umírají už třetí den. Ve středu zabil sebevrah u autobusového nádraží v Bagdádu 16 lidí a dalších dva poutníci zahynuli jinde v metropoli. Ve čtvrtek udeřil útočník přímo v posvátném městě. V blízkosti mauzolea imáma Husajna v centru města, do něhož proudí desetitisíce poutníků, zemřelo nejméně osm lidí.

Šíité proudí do Karbaly oslavit svůj druhý největší svátek arbaín. Tím končí čtyřicetidenní období smutku za imáma Husajna, jehož mučednickou smrt při bitvě v roce 680 si v lednu připomněli svátkem ášúrá. V Karbale se nachází Husajnovo mauzoleum.
Šíitské obřady jsou každoročně těžkou zkouškou pro irácké bezpečnostní síly. Ty se snaží poutníky uchránit před možnými útoky, při nichž v roce 2007 zahynulo 149 šíitů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah v Iráku zabil čtyři americké vojáky

V iráckém Mosulu přišli v pondělí o život další američtí vojáci. Čtveřice armádních příslušníků a tlumočník se stali oběťmi útoku sebevraha s náložemi....

Výběr článků

Načítám