Hlavní obsah

Irácký voják přežil masovou vraždu tak, že hodiny předstíral mrtvého

Radikálové z Islámského státu pozabíjeli v červnu u severoiráckého Tikrítu až 770 mužů poté, co město dobyli. Uvedla to lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Identifikovat hromadný hrob pomohl 23letý voják, který vraždění přežil, jelikož předstíral, že je mrtvý.

Foto: Human Rights Watch

Ali (v červeném rámečku) byl jediným z několika set vojáků, kdo vraždění přežil.

Článek

Aliho spolu s tisíci dalšími zajali islamisté 12. června dopoledne, když se pokoušel z obležené základny Speicher u rodiště bývalého prezidenta Saddáma Husajna utéct. Předtím, než opustil vojenskou základnu, oblékl si na radu svých kolegů civilní šaty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po zadržení ho věznili několik hodin v přepravním kontejneru. V pět hodin odpoledne islamisté začali muže po deseti vyvádět ven a stavět je do řady, aby je mohli zastřelit. Ali měl štěstí, protože ho kulka minula. On však duchapřítomně padl k zemi a následujících několik hodin předstíral, že je mrtvý. Uprchl, jakmile se setmělo. HRW popsala, že byl na útěku několik dní, než narazil na pomoc.

Obětí je zřejmě více

Na sociálních sítích se později objevily fotografie spoutaných zajatců na korbách pickupů, snímky z exekuce i tří mělkých hromadných hrobů. Místa, kde se nacházejí dva hroby, se podařilo HRW určit, s určením třetího pak pomohl Ali, oznámila organizace. V tom největším hrobě, jenž se nachází v prezidentském palácovém komplexu v Tikrítu, se nacházejí těla 250 až 400 mužů zabitých 12. nebo 13. června.

Sunnitští radikálové už v polovině června oznámili, že „popravili“ zhruba 1700 šíitských vojáků.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

HRW uznala, že obětí může být víc. Nejméně 25 mrtvol měli radikálové hodit do řeky Tigris.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám