Hlavní obsah

Irácké šíitské milice zahájily ofenzívu západně od Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul
Aktualizováno

Irácké šíitské milice zahájily ofenzivu proti teroristům ze samozvaného Islámského státu západně od Mosulu, o který se bojuje od 17. října. Informují o tom zahraniční agentury. Irácká armáda k Mosulu postupuje od jihu a chystá se vstoupit do města Šúra.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí provládní bojovníci

Článek

"Cílem naší operace je přerušit zásobovací trasu mezi Mosulem a (syrskou) Rakkou, upevnit obklíčení Mosulu a osvobodit ho," informoval mluvčí šíitských milicí. Irácká vláda je nasadila do oblastí západně od Mosulu, město samotné má dobýt armáda.

Bojovníci IS obsadili Tall Afar v roce 2014, do té doby tam žili hlavně šíité. Podle velitele jedné z šíitských brigád radí v současném postupu milicím íránští poradci a do operace je zapojeno irácké letectvo.

Teroristé z IS se začali stahovat z měst a vesnic do Mosulu a často s sebou berou civilisty jako lidské štíty. Armáda postupuje k Mosulu od jihu a chystá se vstoupit do města Šúra. Velitelé tvrdí, že většina bojovníků IS odtud již uprchla.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

"Je to snadné, protože tam už nejsou civilisté," řekl k boji o Šúru generál Nadžím Džabúrí. Podle agentury AP jsou irácké jednotky postupující z jihu ve vzdálenosti asi 35 kilometrů od Mosulu, fronty z jiných směrů jsou městu blíž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám