Hlavní obsah

Francouzi našli v Bejrútu další nebezpečné chemikálie

Právo, brw
Bejrút

Dvacítku kontejnerů s nebezpečnými chemikáliemi našli v poničeném bejrútském přístavu francouzští záchranáři, kteří tam pomáhají s likvidací trosek. Některé z nich poškodil výbuch skladu s ledkem, jenž zničil polovinu města, připravil o život přes 160 lidí a další šest tisícovek zranil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná exploze v Bejrútu na zpomalených záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Podle stanice France 24 na jejich zabezpečení kromě Francouzů s libanonskými hasiči spolupracují také italští záchranáři, kteří pomáhají s analýzou obsahu kontejnerů.

„Musíme to všechno vyčistit a roztřídit podle obsahu. Pak se rozhodne, co se s kontejnery stane,“ upřesnil poručík Anthony, který v souladu s francouzskými předpisy neuvedl celé jméno.

Mouka pro Libanon

„Zatím jsme zjistili, že jde převážně o hořlaviny, mezi troskami jsou ale také akumulátory a další výrobky, které obsahují životu nebezpečné chemikálie, byť v malém množství,“ dodal.

Bejrútská tragédie na unikátním záběru: Jak se městem šířila tlaková vlna

Blízký a Střední východ

V Bejrútu se v noci na úterý opět demonstrovalo. Protivládní akce neutichly ani po demisi kabinetu premiéra Hasana Dijába. Prezident Michel Aún rezignaci přijal, ale zároveň předsedu vlády požádal, aby vykonával funkci, dokud nevznikne nový kabinet. Lidé se tak obávají, že zahraniční pomoc se k nim přes zkorumpované úředníky nedostane. Tíží je také hrozící nedostatek potravin.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Trosky bejrútského přístavu

Při explozi v bejrútském přístavu bylo zničeno přes 85 procent zásob obilí. Světový potravinový program proto pošle do Libanonu 50 tisíc tun pšeničné mouky. Země má totiž mouku už jen na šest týdnů.

Nejmladší obětí Bejrútu je tříletá dívka, tlaková vlna s ní udeřila o piano

Blízký a Střední východ

Brazilskou pomoc řídí exprezident souzený za korupci

Pomoc do Libanonu směruje většina zemí světa, mezi nimi i Brazílie. Tamní prezident Jair Bolsonaro podle listu O Globo koordinací příslušné mise pověřil Michela Temera, svého předchůdce ve funkci. Temer je potomkem libanonských emigrantů a má brazilské i libanonské občanství.

Brazilská média v souvislosti s jeho pověřením připomínají, že exprezident, zapletený do obřího korupčního skandálu kolem státního těžařského gigantu Petrobras, může opustit Brazílii pouze se soudním povolením. „V tom nevidím žádný problém,“ ujistil Temer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám