Hlavní obsah

Francie projedná pomoc Palestincům, ale bez Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přijme ve čtvrtek v Paříži bývalého britského premiéra Tonyho Blaira jako zástupce takzvaného blízkovýchodního kvartetu, aby zhodnotili přínosy pařížské dárcovské konference z prosince 2007. Schůze se nezúčastní žádný z českých představitelů, přestože Praha hodlá Palestincům pomoci také.

Článek

Na schůzce nebude žádný český zástupce, ačkoli Česko je nyní předsednickou zemí Evropské unie a přestože Praha oznámila záměr uspořádat novou dárcovskou konferenci pro Palestince. Francouzské ministerstvo zahraničí ve středu přitom připustilo, že se může jednat i o nové dárcovské konferenci.

Čtvrtečního jednání se zúčastní také evropská komisařka pro mezinárodní záležitosti Benita Ferrerová-Waldnerová a norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier to vysvětlil tím, že pracovní večeře se zúčastní organizátoři dárcovské konference z roku 2007.

V roce 2007 se Palestincům dostalo příslibu 7,4 miliardy dolarů (přes 152 miliard Kč) rozprostřených do let 2008 až 2010. V prosinci 2008 Paříž nicméně oznámila, že za první rok dorazilo kolem 1,7 miliardy (přes 35 miliard Kč), což je mnohem méně než třetina slíbených prostředků.

Mluvčí ubezpečil, že Francie úzce jedná s českým předsednictvím o řešení naléhavé humanitární krize obyvatel pásma Gazy. Prioritou také je zastavení nepřátelských akcí a dosažení udržitelného příměří, jak k němu opakovaně vyzvala EU i rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1860. Zároveň je prý nutné "rychle se zmobilizovat pro obnovu Gazy".

Francie je ochotna vstoupit s Hamásem do dialogu

Kouchner ve středu prohlásil, že jeho vláda je za určitých okolností připravena jednat s palestinským radikálním hnutím Hamás, pokud se tato organizace vzdá násilí a uzná Izrael. Kvůli tomu, že to hnutí ovládající pásmo Gazy stále odmítá, je diplomaticky bojkotováno Západem. Přitom navázání kontaktu s Hamásem je považováno odborníky za klíč k rozuzlení blízkovýchodního konfliktu.

"Neignorujeme realitu Hamásu, jeho volební úspěch či jeho váhu v palestinském veřejném mínění," podotkl Kouchner ve svém vystoupení v parlamentu. Rovněž vyjádřil naději, že tlak mezinárodního společenství na zahájení příměří bude mít za několik málo dní úspěch.

Kouchner dokonce použil stejný termín jako šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, že se začíná rýsovat řešení válečného konfliktu v pásmu Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám