Hlavní obsah

Evropa nespolupracuje, nesdílí s námi informace, stěžuje si Egypt

Káhira

Egypt kritizuje západní země, že ignorují výzvy k tvrdšímu boji proti terorismu. Kritika přišla poté, co se podle západních zpravodajských služeb ukázalo, že islamističtí ozbrojenci mohli umístit bombu do ruského letadla, které minulý týden spadlo na Sinajském poloostrově. Uvedla to v sobotu agentura Reuters.

Foto: Reuters

Airbus Kogalymavie, který se zřítil na Sinajský poloostrov

Článek

Egyptský ministr zahraničí Samí Šúkrí uvedl, že by nebylo správné spekulovat o důvodu pádu letadla, dokud vyšetřování neskončí. Prohlásil také, že země, které teď považují za pravděpodobné, že za pádem letadla stojí IS, měly registrovat egyptské výzvy ke spolupráci v boji proti ozbrojencům.

Egypt podle Šukrího upozorňoval na šíření terorismu již dlouho, ostatní země jej prý ale nebraly dostatečně vážně.

Vyjádřil také znepokojení nad tím, že informace zahraničních zpravodajských služeb o důvodu pádu letadla nebyly předány Káhiře. „Detailní informace nebyly sdíleny s egyptskými bezpečnostními agenturami,“ uvedl Šukrí. „Očekávali jsme, že nám technické detaily budou poskytnuty,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ruského letadla Video: Reuters

K odpovědnosti za útok na Airbus A321 z minulého týdne se přihlásili radikálové z Islámského státu. Nikdo z 224 lidí na palubě nepřežil. Islamisté útok označili jako odplatu Rusku za jejich nálety na bojovníky IS v Sýrii.

Rusko, Turecko a další evropské země v reakci na pád letadla zrušily lety do Šarm aš-Šajchu. Spojené státy zase zpřísnily bezpečnostní podmínky pro leteckou dopravu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám