Hlavní obsah

EU vyzvala Izrael, aby umožnil přístup humanitární pomoci do Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUEL

EU se snaží přimět Izrael, aby otevřel hraniční přechody a umožnil přísun humanitární pomocí do pásma Gazy. Po středečním jednání s izraelskou ministryní zahraničí to řekl její český protějšek Karel Schwarzenberg. Izrael má strach z pašování zbraní.

Foto: Yves Herman, Reuters

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová v Bruselu neslíbila, že její země přísun pomoci do Gazy umožní.

Článek

V současnosti pomoc do pásma proudí jen v omezeném rozsahu a ne přes všechny hraniční přechody. Unie židovský stát vyzvala k otevření hraničních přechodů s pásmem Gazy a k tomu, aby také umožnil práci mezinárodním humanitárním organizacím.

Livniová však unii nic konkrétního neslíbila a apelovala na mezinárodní společenství, aby pomohlo zastavit pašování zbraní do pásma Gazy. Bez splnění této podmínky prý v oblasti nelze dosáhnout udržitelného příměří.

Izraelci podle ministryně v současnosti pracují na opatřeních, která mají zabránit pašování, spolupracují s Egyptem a Spojenými státy, Evropskou unii však nejmenovala.

Během šestiměsíčního příměří, které palestinské militantní hnutí Hamas odmítlo koncem loňského roku prodloužit, se podle Livniové podařilo militantním Palestincům vyzbrojit a ohrozit více Izraelců. "Předtím (před loňským příměřím) rakety Hamásu ohrožovaly 250 000 izraelských občanů a poté (po příměří) ohrožovaly až milión izraelských občanů," uvedla Livniová.

Eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová uvedla, že v nejbližší době se uskuteční humanitární konference, která má zajistit nezbytnou pomoc pro obyvatele pásma Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám