Hlavní obsah

Egyptu hrozí občanská válka, krveprolití se nevyhne

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Brutální zásah armády a policie proti stanovým táborům příznivců odstaveného egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího a následné násilné protesty, které si dohromady vyžádaly přes šest set obětí, ukázaly, jak hluboce je rozdělená egyptská společnost. Televize NBC varuje, že zemi hrozí i občanská válka, i když ne syrského typu. Přestože se jí může vyhnout, krvavý konflikt se ještě potáhne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tábory Mursího přívrženců už připomínají jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

„Nemyslím si, že existuje jakýkoli důvod očekávat v dalších letech klid,“ řekl Elliott Abrams z odboru blízkovýchodních studií na radě pro mezinárodní vztahy. "Je tu zcela rozdělená země," dodal.

I další upozorňují na aktuální možnost prohloubení krize a růst násilí. „Nemyslím si, že Egypt upadá do občanské války, ale rozhodně se propadá do občasného konfliktu,“ řekl Khalen Elgindy z institutu Brookings. „Nevidím žádného z klíčových hráčů včetně armády, které se to týká zejména, že by přehodnotili směr, jímž postupují.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Totálně zdevastovaná Káhira po zásahu ozbrojených silVideo: Reuters

„Budoucnost je hrozivá,“ přizvukuje profesor georgetownské univerzity Adel Iskander. Současně ale dodává: „Ale jsem přesvědčen, že nakonec se obě strany sejdou a pokusí se najít východisko. Mohou tu být další ztráty na životech, než k tomu dojde, ale nevidím, že by situace směřovala k občanské válce.“

Mocná armáda

Důvodem je to, že lidé nejsou ozbrojeni a není mezi nimi dost zbraní, aby mohli otevřeně bojovat, jako je tomu v Sýrii nebo to bylo v Libyi. Phyllis Benniosová z Institutu pro politické studie tvrdí: „Egypt nemá velkou ozbrojenou populaci a šance, že by se armáda rozdělila, jako se tomu stalo v Libyi nebo v Sýrii, je méně pravděpodobná kvůli roli armády v egyptské společnosti. Je oddělená od společnosti a privilegovaná.“ Podle ní armáda kontroluje 35 až 40 procent ekonomiky.

Elgindy ale varuje, že se krize potáhne, a dodává, že bude potřeba proces národního usmíření. Uvedl, že pokud by Američané nebo Evropané působili jako zprostředkovatelé rozhovorů mezi znepřátelenými stranami, měli by to udělat rychle, než budou další mrtví.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Příznivci svrženého prezidenta Mursího odnášejí zraněného demonstranta.

Podle Iskandera ani pozastavení pomoci ze strany USA neoslabí egyptskou armádu, protože ta má ohromné prostředky.

Hrozba guerilly a terorismu

Vyhlídky však podle nikoho nejsou růžové, násilí bude pokračovat a vyžádá si další mrtvé. A kdy se dá mluvit už o občanské válce, a kdy ještě ne, je spíše technická otázka, i když jde o asymetrický konflikt. Mnohdy jsou lidé ochotni bojovat a umírat, i když nemají zbraně, které by jim umožnily čelit přímo armádě.

Může proto hrozit i druh guerillového boje, protože značná část Egypta je málo osídlená a obtížně přístupná. Je v něm terén, který tak často využívají islámské teroristické skupiny. Některé vzešly přímo z Muslimského bratrstva, které stojí na jedné straně současného konfliktu a má zkušenosti s působením v podzemí a atentáty, což dokumentuje i konec prezidenta Anvara Sadata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám