Hlavní obsah

Egyptští vojáci a policisté zabili omylem dvanáct turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Ciudad de México
Aktualizováno

Egyptské bezpečnostní síly v neděli v poušti západního Egypta omylem zabily 12 turistů s průvodci. Mezi oběťmi jsou Egypťané a Mexičané. Dalších deset turistů bylo zraněno. Policisté a vojáci si je spletli s džihádisty, které egyptské síly v této oblasti pronásledují, oznámilo v pondělí egyptské ministerstvo vnitra.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypt přesouvá těžkou techniku pro boj proti teroristům.

Článek

„Společné síly policie a armády při stíhání teroristických elementů v oázách Západní pouště večer nešťastnou náhodou zaútočily na čtyři terénní automobily, které patřily skupině mexických turistů. Incident vedl k úmrtí 12 Mexičanů a Egypťanů a zranění deseti dalších, kteří byli přepraveni do nemocnice,” uvádí se v prohlášení ministerstva, z něhož citovala agentura Reuters.

Úřad dodal, že vyšetří, jak a proč turisté vstoupili do nepovolené oblasti Vahab v Západní poušti. Vzhledem k tomu, že nebylo uvedeno, kde přesně se útok stal, není jasné, zda to bylo v oblasti uzavřené pro turisty, nebo mimo ni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ministerstva cestovního ruchu prohlásila, že ke všem cestám do Faráfry, která je poblíž místa útoku, musejí dát nejprve povolení úřady, což v tomto případě nebylo splněno. "Ti lidé tam neměli co dělat," řekla listu Al-Ahrám. Skupina údajně nejela v zaregistrovaných autech a byla na nepovoleném safari.

Jeden z řidičů, jenž útok přežil, řekl podle BBC, že cestovní kancelář, která výlet organizovala, trasu koordinovala s egyptskými úřady a zajistila rovněž policejní eskortu. Do palby z vrtulníku se výletníci pozorující ptáky dostali ve chvíli, kdy se chystali postavit v poušti tábořiště. Zasaženy byly všechny čtyři vozy.

Nejméně jeden zdroj tvrdí, že útok byl podniknut ze vzduchu, uvedl deník Los Angeles Times.

Mexické ministerstvo zahraničí potvrdilo, že při incidentu zemřeli nejméně dva mexičtí občané. Identitu sedmi dalších obětí prověřuje. Dodalo, že zástupci mexického konzulátu v Egyptě jsou v nemocnici na předměstí Káhiry, kde se chtějí přeživších ptát na okolnosti případu. Mexický velvyslanec Jorge Alvarez Fuentes pět zraněných navštívil a uvedl, že jsou ve stabilizovaném stavu, napsal server BBC.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto útok odsoudil a řekl, že „požaduje vyčerpávající vyšetřování ze strany egyptské vlády”.

IS v Západní poušti

Západní poušť u hranic s Libyí je turisticky oblíbenou oblastí, je to ale také jedno z útočišť džihádistických skupin včetně egyptské větve Islámského státu.Ta v neděli potvrdila, že v oblasti „vzdoruje egyptských silám.” Podle kruhů blízkých IS působí ve městě Faráfra.

Egyptská větev IS minulý měsíc zabila chorvatského rukojmího, který byl unesen v Egyptě, a v poslední době odsud podniká řadu útoků proti egyptským bezpečnostním silám.

Reklama

Výběr článků

Načítám