Hlavní obsah

Egyptská armáda předložila plán předání moci, při bojích v ulicích zemřelo sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská armáda zesílila tlak na prezidenta Muhammada Mursího a zveřejnila plán předání moci, který uskuteční, pokud se do středy nedohodne s opozicí. Počítá se s rozpuštěním parlamentu, změnou ústavy a uspořádáním voleb do několika měsíců. V potyčkách mezi odpůrci a příznivci Mursího v Káhiře zahynulo sedm lidí.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

V noci na úterý Mursí termín armády odmítl, od pondělí se už dvakrát sešel s velitelem egyptských ozbrojených sil a ministrem obrany Abdalem Fatahem Sisim. Mezitím v 16 hodin SELČ vypršelo ultimátum sjednocené opozice Tamarrud (Vzpoura), do kdy měl odstoupit.

Opozice pohrozila, že zahájí kampaň občanské neposlušnosti, zřejmě ale počká, než vyprší armádní ultimátum. Mursí je podle analytiků vstupem armády do dění v Egyptě značně oslaben. Už v pondělí odstoupilo šest ministrů včetně vlivného ministra zahraničních věcí a v úterý podal demisi mluvčí vlády i prezidentova úřadu.

Podle amerických vládních zdrojů, které citovala televize CNN, se Washington snaží Mursího přesvědčit, aby přistoupil na uspořádání předčasných voleb. Přitom ho ale USA nevybízejí k odstoupení, jak po něm chce opozice. „Říkáme mu, aby našel cestu k uspořádání nových voleb. To je jediný způsob, jak tuto konfrontaci vyřešit,” sdělil zdroj CNN.

Mluvčím opozice se stal Baradej

Také vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval prezidenta k zapojení do „vážného národního dialogu“, aby ukončil politickou krizi v zemi.

Mluvčím opozičního hnutí, které usiluje o svržení Mursího, se v úterý stal bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. Baradeje vyjednáváním s vládou pověřila Fronta 30. června, kterou minulý týden vytvořil hlavní opoziční proud Tamarrud. Baradej je ve světě známou osobností a jako hlavní vyjednavač má zabránit tomu, aby se opoziční hnutí roztříštilo na frakce. Má působit jako prostředník mezi politiky a také státními institucemi a připravit předání moci.

V káhirských ulicích jsou davy Mursího oponentů i příznivců. Při jejich potyčkách zahynulo v úterý sedm lidí. Nad městem přelétávají vojenské vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám