Hlavní obsah

Džihádisty z Islámského státu mohli cvičit i američtí experti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V táborech syrských vzbouřenců v Jordánsku prodělali výcvik vedený americkými instruktory i bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL). Uvedl to americký web WND s odvoláním na nejmenované jordánské představitele. Další byli podle něj cvičeni v Turecku.

Foto: Reuters

Sunnitský bojovník ve Fallúdži

Článek

Jordánci tvrdí, že výcvik v rámci skryté podpory syrských rebelů prodělali v roce 2012 desítky současných členů ISIL, ačkoli všichni účastníci výcviku byli prověřováni, zda nejsou napojeni na teroristické skupiny spojené s Al-Káidou.

Výcvikový tábor byl podle WND otevřen v roce 2012 v poušti na severu Jordánska u města Safavi. O jeho existenci informovala i další média. Der Spiegel loni v břenu uvedl, že tam výcvik během tří měsíců prodělalo na dvě stě rebelů a cvičili je američtí experti. List Guardian uvedl, že se na výcviku podíleli kromě Američanů i britští a francouzští experti a výcvik se měl soustředit hlavně na syrské důstojníky, kteří zběhli z armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové z ISIL hlídkují v ulicích MosuluVideo: Reuters

Podle Spiegelu mělo být vycvičeno ve dvou táborech na 1200 příslušníků Syrské svobodné armády. Jordánská tajná služba ale uváděla deset tisíc bojovníků s tím, že měli představovat protiváhu radikálním sunnitským salafistickým bojovníkům, kteří slavili největší úspěchy v boji s armádou Bašára Asada.

Žádná z těchto zpráv ale nikdy nebyla oficiálně potvrzena, vlády všech zemí popíraly zapojení svých vojáků.

Další bojovníci ISIL mohli prodělat i výcvik v táboře u turecké letecké základny Incirlik, uvedl WND s odvoláním na zdroje z okolí šíitského iráckého prezidenta Núrího Málikího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové z ISIL se předváděli v Bajdží v zabavených autech se zabavenými zbraněmiVideo: Reuters

Turecko podporovalo sunnitské odpůrce Asadova režimu a snažilo se podporovat i sunnitské Araby v Iráku ze strachu, že šíitská vláda příliš ustupuje Kurdům. Přes Turecko šly zbraně pro syrské vzbouřence, které poskytovala nebo platila Saúdská Arábie a podle některých zdrojů i Katar.

Syrská armáda zveřejnila i záběry chemikálií dodaných ze Saúdské Arábie.

Turecko nechávalo sunnitským radikálům otevřené hranice, což ukázala řada reportáží. Proudili přes něj do Sýrie i bojovníci džihádu z Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám