Hlavní obsah

Důkaz zvěrstev: U Rakky našli masový hrob Islámského státu, zatím vyzvedli pět set těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

U syrské Rakky vyzvedli z masového hrobu Islámského státu (IS) asi pět set těl. Úřady zabývající se pátráním po mrtvých odhadují, že na místě bude až 1500 mrtvých. U Rakky, která byla hlavním městem samozvaného Islámského státu, se dosud našlo devět masových hrobů, tento však patři k největším, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nově objevený masový hrob v Sýrii Video: AP

 
Článek

Z nově objeveného hrobu označovaného podle nejbližší čtvrti Panorama, bylo exhumováno 516 těl, řekl agentuře AP místní představitel zapojený do vyzvedávání obětí Hamúd Šauach. Podle něj jsou oběťmi členové IS i civilisté.

Na místě pracují dělníci a forenzní lékař. „Poté, co vyzvedněme těla z hrobu, zdokumentujeme, zda patří bojovníkovi, nezletilému, dítěti, batoleti, adolescentovi, nebo ženě, zaznamenáme oděv, ozdoby, hmotnost, druh zranění, příčinu smrti, jak bylo tělo zabaleno a jakou mělo v hrobu pozici,“ uvedl zastupující forenzní lékař Abdal Raúf Ahmad. Dodal, že na identifikaci mrtvých se pracuje od osmi ráno víc než osm hodin denně.

Foto: ČTK/AP

Tělo vyzvednuté z masového hrobu u Rakky e city. (AP Photo)

Podle expertů byla těla do hrobu naházena na konci čtyřměsíčního obléhání Rakky, jež vyvrcholilo jejím osvobozením v loni v létě. Boje vedly arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF). Podporovala je mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Mezinárodní organizace ochránců lidských práv opakovaně upozorňují na to, že místní týmy potřebují větší podporu forenzních odborníků a také další pracovníky. Smyslem je objevit mrtvé co nejrychleji a shromáždit důkazy pro případné soudní stíhání viníků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nakládání těla vyzvednutého z masového hrobu u Rakky

„Závodíme s časem. Těla se rozkládají exponenciální rychlostí,“ řekla Sara Kayyaliová z organizace Human Rights Watch. „Když se těla neuchovají správě, pak to bude znamenat, že se může být ztracena většina důkazů při zjišťování odpovědnosti za zločiny v době bitvy nebo před ní,” varovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám