Hlavní obsah

Do Sýrie a Iráku přišlo vést džihád 15 000 lidí z 80 zemí

– New York

Zpráva předložená Radě bezpečnosti OSN varovala, že vést džihád odešlo do Sýrie a Iráku bezprecedentní množství lidí, kteří přísahali věrnost Islámskému státu (IS) a dalším podobným extremistickým skupinám. Upozorňuje, že IS ovládá území o velikosti Finska, kde žije pět až šest miliónů lidí.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu na přehlídce s ukořistěnou technikou v Rakce

Článek

Podle listu The Guardian, který v pátek informoval o zprávě výboru monitorujícího činnost Al-Káidy, má jít až o 15 000 lidí z více než osmdesáti zemí, které ale nejsou uvedeny. Má jít i o země, které „dříve nebyly spojovány s Al-Káidou“.

Na videích IS se v posledních týdnech objevili bojovníci džihádu z Malediv nebo chilsko-norského původu.

„Čísla jsou od roku 2010 mnohem větší než celkové počty zahraničních teroristů bojujících mezi lety 1990 a 2010. A dále rostou,“ varuje zpráva. Podle ní například teroristé z Francie, Ruska, Velké Británie a Severního Irska operují společně.

Zpráva současně uvádí, že se vládě amerického prezidenta Baracka Obamy podařilo oslabit jádro Al-Káidy, u níž už ani nelze říci, zda má z přílivu nových bojovníků džihádu nějaký prospěch. Oslabení Al-Káidy ale podle analýzy vedlo k explozi nadšení bojovníků džihádu, kteří se přidávají k ještě radikálnějším následnickým organizacím, jako je právě Islámský stát. To zpochybňuje Obamovu strategii boje s teroristy.

„Al-Káida a IS mají stejné strategické cíle, bez ohledu na odlišnosti v taktice vztahující se k odlišnostem jejich vedení,“ upozorňuje zpráva, která upozorňuje, že IS je méně hierarchický a volněji využívá více kanálů na sociálních sítích, což mu přivádí více bojovníků. [celá zpráva]

Zpráva opakuje, že Islámský stát má denně milión dolarů z prodeje pašované ropy a získal 45 miliónů dolarů na výkupných. [celá zpráva]

Ve zprávě se objevuje i jeden pozitivní bod, podle kterého jsou marginální útoky na mezinárodní cíle v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám