Hlavní obsah

Islámští bojovníci si pomáhají sociálními sítěmi, Britové zvažují nasazení vrtulníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Do bojů proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku se zřejmě vedle královského letectva RAF zapojí i letecké síly britské armády. Londýn totiž zvažuje nasazení bitevních vrtulníků Apache. Důvodem je to, že se rebelové na bojišti rychleji pohybují, k čemuž jim pomáhají sociální sítě a mobilní aplikace, jako jsou Facebook či WhatsApp. Napsaly to britské noviny The Times.

Foto: Profimedia.cz

Britský bojový vrtulník Apache

Článek

Britské síly podle vládního zdroje potřebují proti malým a rychlým jednotkám IS účinnější prostředek, než jsou bojové letouny RAF ve výšce šest až devět kilometrů.

„Vidíme desetičlenné skupiny ve dvou autech úkolované prostřednictvím vzkazů na WhatsApp nebo Facebooku. Jakmile obdrží úkol, tak už si samy rozhodnou, jaká zařízení a zbraně potřebují, takže neexistuje žádné velitelské nebo kontrolní ústředí, na které by se dalo z výšky šesti kilometrů útočit,“ citovaly nejmenovaného představitele Timesy.

Vrtulníky Apache mohou operovat těsně nad zemí a v nízké rychlosti.

Návrh na jejich nasazení v Iráku už má na stole ústřední velitelství britských ozbrojených sil, potvrdil deníku jiný zdroj z vlády.

Ministerstvo obrany k tomu pouze uvedlo, že „ve spolupráci se spojenci neustále přehodnocuje možnosti dalšího vycvičení a podpory sil“. Britové mají osm strojů Apache v Afghánistánu, odkud se vojáci stahují.

Už před pár dny bylo rozhodnuto, že v Iráku začnou operovat i bezpilotní stroje Reaper, které byly dosud využívány v Afghánistánu. RAF je chce využít také v Sýrii proti Islámskému státu. [celá zpráva]

Britové dosud proti IS používají jen bojové letouny Tornado vzlétající ze základny na Kypru. Operují pouze v Iráku. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Boeing

AH-64D Lonbow Apache

Foto: Cpl Neil Bryden/Ministry of Defence/Handout , Reuters

Britské bojové letouny Tornado GR4

Foto: Profimedia.cz

MQ-9 Reaper za letu

Reklama

Výběr článků

Načítám