Hlavní obsah

Do Izraele se vrací ztracený kmen z Indie

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Padesát lidí žijících donedávna v zaostalé indické oblasti sevřené mezi Bangladéš a Myanmar našlo v úterý domov v jedné z nejvyspělejších asijských zemí, v Izraeli. Důvod? Vrchní rabinát uznal příslušníky komunity Bnei Menaše za Židy, a tak i izraelská vláda musela nakonec kývnout k jejich přesídlení.

Článek

"Jsem šťastný, že jsme se do Izraele dostali," radoval se hebrejsky 14letý Gabi Joram, když spolu s matkou a dvěma bratry přistál na Ben Gurionově letišti. "Bolí mě jen to, že tu s námi nemůže být náš otec, který před několika lety zemřel." Přistěhovalci, jež má brzy následovat dalších zhruba 150, už jsou v imigračním středisku v severoizraelském Karmielu. "Uděláme vše, aby se do společnosti začlenili co nejdříve," řekl listu Ha'arec starosta města Adi Eldar.

Spojitost našli také genetici

Příslušníci Bnei Menaše věří, že jsou potomky jednoho z deseti ztracených židovských kmenů, které v 8. století př. n. l. vysídlili z dnešního Izraele Asyřané. V nejvýchodnějším cípu Indie jich žije okolo sedmi tisíc. Ačkoli počátkem 20. století konvertovali ke křesťanství, experti u nich našli řadu tradic připomínajících judaismus.

Genetické porovnávání Bnei Menaše s obyvateli tisíce kilometrů vzdáleného Blízkého východu není u konce, první testy ale prokázaly příbuznost po ženské linii, zatímco v mužské větvi ji nenašly. "Jejich cesta letadlem trvala sedm hodin, ale jejich návrat trval celkem 2700 let," řekl novinářům jeden z organizátorů vzdušného mostu, Michael Freund, podle nějž tak došlo k "viditelnému zázraku izraelského národa".

Návrat "ztracených synů"

Freund stojí v čele nadace Šavej Israel, která akci organizovala spolu s izraelským ministerstvem pro přistěhovalectví a Židovskou agenturou. Vláda se přitom dlouho zdráhala indický "ztracený kmen" přijmout a i vlivní rabíni pochybovali, zda Bnei Menaše, kteří neměli s Izraelem více než dvě tisíciletí žádné vazby, jsou skutečně Židé.

Až loni na jaře nakonec vrchní sefardský rabín Šlomo Amar jejich původ uznal a do jižní Asie vyslal delegaci duchovních, aby Indy formálně konvertovali k judaismu. Tím se na ně začal vztahovat Zákon o návratu, podle nějž má právo žít v Izraeli každý Žid.

Organizátoři přesunu si původně akci představovali pompézněji než úterní vcelku skromný přílet Indů z Bombaje. V polovině listopadu totiž měli v Indii připravené letadlo pro hromadný přesun 812 lidí, na které už čekaly televizní štáby a novináři, a akce tak měla posloužit i k propagaci a finančním sbírkám v USA.

Dillí však na poslední chvíli start speciálu zakázalo a přistoupilo jen na postupný diskrétní transfer linkovými spoji El Al: Indům se prý příčilo, že by hromadná akce mohla být vnímána jako úprk ze země kvůli hledání spásy. Podráždilo je ostatně už to, že loňské konverze proběhly bez vědomí indických úřadů.

Většinu Indů zatím usadili v Palestině

Zejména Palestinci však považují za problematické i samo usazování židovských přistěhovalců. Argumentují, že zatímco Izrael svezl za 58 let existence ze světa statisíce lidí, návrat Arabů vyhnaných při vzniku Izraele neumožňuje. Židovský stát již před dvanácti lety povolil přistěhování pro sto členů Bnei Menaše ročně. Do země jich takto přišlo 800, prošli konverzí - a pak byli v drtivé většině usazeni v židovských osadách na okupovaných územích.

"Jsme z Indie," řekla loni v létě Právu v Tel Avivu hrdě skupinka mladíků z radikální židovské osady Kirjat Arba, ležící na západním břehu Jordánu. "V osadě je nás několik rodin a sem jsme přišli protestovat proti tomu, že vláda chce Arabům vydat pásmo Gazy." Právě v úterý také izraelská organizace Peace Now zveřejnila zjištění, že dvě pětiny rozlohy židovských kolonií leží i v rozporu s izraelskými zákony na soukromé palestinské půdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám