Hlavní obsah

Demonstranti v irácké Karbale zaútočili na íránský konzulát, tři mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Několik stovek demonstrantů v iráckém šíitském městě Karbalá v neděli zaútočilo na íránský konzulát, kde dav nahradil íránskou vlajku iráckou. Podle nejmenovaných policejních zdrojů zemřeli při incidentu tři demonstranti, dalších 26 lidí, včetně sedmi policistů, bylo zraněno. V noci na pondělí o tom s odvoláním na svědky informovala agentura AP.

Foto: Saba Kareem, Reuters

Iráčtí demonstranti na bagdádském náměstí Tahrír

Článek

Demonstranti přelezli betonovou bariéru, která konzulát chrání a snažili se ho podpálit zápalnými lahvemi. Bezpečnostní jednotky během incidentu střílely do vzduchu ve snaze dav rozehnat. Podle zdrojů místní policie, na které se odvolává agentura AP, zemřeli tři demonstranti. Zraněno bylo celkem 26 lidí, včetně sedmi policistů.

Irákem od začátku října zmítají protivládní demonstrace, při kterých zahynulo na 250 lidí. Důvodem nespokojenosti jsou korupce a ekonomické problémy. Násilí se v minulých dnech nevyhnulo ani Karbale, která je pro šíity jedním z nejposvátnějších měst. Na konci října v tomto městě jižně od Bagdádu zahynuly dvě desítky protestujících.

Demonstrace otřásají Irákem, v Karbale postříleli na dvacet protestujících

Blízký a Střední východ

Většina nepokojů se odehrává na šíitském jihu země, kde se soustředí i produkce ropy. Irák je sice na ropu velmi bohatou zemí, ale Iráčané se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti a velmi špatnými veřejnými službami.

Plameny, slzný plyn a střelba ostrými. Irák zažívá největší demonstrace od pádu Husajna

Blízký a Střední východ

I když se po invazi amerických jednotek změnil politický systém a pravidelně se konají volby, přičemž hlavní slovo mají šíité, občané vnímají politiky jako pevně zakotvenou elitu, která ze státu tyje, připomíná agentura AP.

Vadí jim také silný vliv Íránu v zemi. Šíitští politici jsou napojeni na Teherán. Ten také pomáhal se vznikem milice Sil lidové mobilizace, která bojovala proti Islámskému státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám