Hlavní obsah

Dejme už konečně Palestincům stát, vzkazují Netanjahuovi vrcholní izraelští generálové

Jeruzalém

Skupina 106 izraelských generálů ve výslužbě a někdejších špiček policejních složek vyzvalo v dopise premiéra Benjamina Netanjahua, aby se pokusil o vyřešení konfliktu s Palestinci. Izrael má podle nich sílu i prostředky k tomu, aby se s Palestinci dohodl o jejich státě, aniž by tím ohrozil vlastní bezpečnost.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Dosavadní vlády byly podle signatářů příliš slabé a tyto možnosti nevyužily. O dopise v pondělí informoval izraelský deník Haarec, podle nějž jde o bezprecedentní vyjádření nespokojenosti bezpečnostních špiček s vedením státu.

Někteří ze signatářů poskytli rozhovory izraelským sdělovacím prostředkům. Generálmajor Ejal ben Reuven například řekl, že izraelská společnost se polarizuje a morálně upadá kvůli tomu, že Izrael drží pod okupací milióny lidí (Palestinců) pod záminkou zajištění své bezpečnosti. "Nepochybuji o tom, že premiérovi Netanjahuovi jde o dobro Izraele, ale domnívám se, že trpí určitým druhem slepoty, která děsí jeho i nás," řekl.

Využijme plán Saúdů, vybízí generálové

Iniciátor dopisu generálmajor Amnon Rešef deníku Jediot Achronot řekl, že "ho unavují vlny násilí, jež se pravidelně opakují". Místo toho by podle něj vlády měly využít plán, jímž Saúdská Arábie chtěla izraelsko-palestinský problém řešit z širšího regionálního hlediska.

Její návrh z roku 2002 schválily členové Ligy arabských států a po nich pak i Organizace islámské spolupráce. Text byl několikrát pozměněn, ale stále nabízí uznání Izraele arabskými státy výměnou za stažení Izraele z území, která obsadil za války v roce 1967, tedy ze Západního břehu Jordánu, Pásma Gazy a východního Jeruzaléma. Počítá se přitom s vyjednáním přidělení náhradního území za ty části, které by si Izrael ponechal, a také s dohodu, která pomůže vyřešit problém palestinských uprchlíků.

Bezpečnostní hrozba je jen výmluva

Netanjahu trvá na tom, že vytvoření Palestiny v rámci těchto návrhů by ohrozilo bezpečnost Izraele.

Skupina, která je podepsána pod textem, odsloužila v armádě, rozvědce a u policie dohromady 3500 let. Materiál, který nese název Řiďte a my budeme stát za vámi, vyzývá Netanjahua, aby se neřadil k těm, kdo využívají hrozby jako výmluvu, aby mohli zůstat sedět na vavřínech bez dořešení politického problému s Palestinci.

Mezi podepsanými je i bývalý ředitel armádní logistiky generálmajor Hogaj Šalom. "Mám obavy o budoucnost této země. Nikdy to zde nebylo lehké, ale teď to vypadá pochmurněji než kdykoli dřív. Chybí tomu smysl, nikdo nás nevede po vytyčené cestě a k naději. Premiér Netanjahu má talent a je bojovník, ale zabývá se vlastním politickým přežitím spíš než osudem státu. Tato země ale bohužel nyní potřebuje víc," řekl Šalom. Prohlásil, že je třeba sjednotit "rozumné hlasy" a ty podle něj zaznívají od ministryně spravedlnosti Cipi Livniové a ministra financí Jaira Lapida. Právě oni stojí o uspořádání regionální mírové konference, která by problém řešila z širšího hlediska.

"Není to otázka pravice nebo levice. Máme zde možnost vyřešit konflikt jinak než výhradně bilaterálním jednáním s Palestinci," stojí v dopise bezpečnostních špiček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám