Hlavní obsah

Další rána Íránu: nákup jeho ropy omezí i Indové

Novinky, rei
Dillí

Dvě přední indické dovozní společnosti ve čtvrtek oznámily plán omezit nákup íránské ropy. Do konce finančního roku chtějí odebírat o nejméně 15 procent dodávek méně, upozornil server The Wall Street Journal. Krok je úspěchem Spojených států prosazujících mezinárodní sankce vůči íránskému režimu.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v Perském zálivu

Článek

V důsledku sankcí kvůli jadernému programu je už nyní těžba ropy v Íránu na nejnižší úrovni za posledních více než 20 let. Jen za poslední dva měsíce těžba poklesla o 150 000 barelů denně na dubnových 3,2 miliónu barelů za den.

Rozhodnutí indické strany íránskému průmyslu ještě přitíží. Plán omezit nákup oznámily státní společnosti Mangalore Refinery & Petrochemicals Ltd. a Essar Oil Ltd. Dovoz chtějí snížit do konce finančního roku, tedy do března příštího roku.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád před časem prohlásil, že Írán „přežije“, aniž by vyvezl jediný barel za dobu tří let. Státní kasa nicméně přichází o významné částky. Poté, co dodávky zrušily významní kupci z Evropské unie, přidaly se na nátlak Spojených států i Japonsko a Jižní Korea. Totéž učinila Čína, když letošní import snížila na necelou polovinu, ovšem proto, aby v době, kdy jsou Íránci ve slabší pozici, vyjednala levnější ceny.

Indie z 80 procent ropu dováží, přičemž íránská ropa tvoří 12 procent dovozu. Už v uplynulém finančním roce Indové odebrali o pětinu méně ropy z Íránu, než v předchozím období.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán si nechá za ropu platit zlatem

Írán ve středu oznámil, že je ochoten si za svou ropu nechat platit zlatem místo dolary. Je to reakce na zpřísněné sankce ze strany USA a Evropské unie vůči...

Výběr článků

Načítám