Hlavní obsah

Další podivná exploze otřásla Teheránem, guvernérka to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Na západě íránské metropole Teherán se v pátek ráno ozvala exploze. Její původ je zatím neznámý a není ani jasné, zda si incident vyžádal raněné či mrtvé. Několik čtvrtí na předměstí postihly výpadky elektrického proudu, uvedla podle agentury Reuters íránská státní tisková agentura IRIB. Polooficiální agentura Fars později citovala guvernérku, že nic nevybuchlo, jen vypadl proud.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Jedna z požárem poškozených budov v továrně na obohacování uranu v Natanzu

Článek

Novinář Hasan Sari uvedl s odvoláním na jiné zdroje, že výbuch postihl továrnu na výrobu raket a sklad patřící Íránským revolučním gardám. Podle něj svědci na sociálních sítích psali dokonce o několika explozích, z nichž jedna byla zvláště silná.

Další výbuchy měly být zaznamenány v Kudsu a Garamadarahu. Úřady však žádnou z těchto informací nepotvrdily a polooficiální agentura Fars později citovala guvernérku Kodu Lejlu Váseghíovou, podle níž se na místě žádná exploze neodehrála. Potvrdila však pětiminutový výpadek proudu.

Podivná série výbuchů

V Íránu v posledních týdnech došlo k řadě výbuchů. V úterý zemřeli dva lidé po explozi na jihu metropole, minulý čtvrtek pak vypukl požár v jaderném provozu v íránském Natanzu, který je centrem programu na obohacování uranu v zemi. Úřady následně uvedly, že tam oheň způsobil rozsáhlé škody. List The New York Times spekuloval, že za některými výbuchy mohl stát Izrael.

V Natanzu prý útočili Gepardi vlasti. Nikdo o nich ale neslyšel

Zahraniční

Video z výbuchu v elektrárně v Ahvazu z 4. července

Minulý týden rovněž zemřelo 19 lidí po výbuchu v nemocnici na severu Teheránu, který podle místních činitelů způsobil únik plynu.

Při výbuchu na teheránské klinice zahynulo třináct lidí

Blízký a Střední východ

K dalšímu výbuchu došlo 26. června u vojenské základny v Parčínu východně od Teheránu. Podle úřadu explodoval unikající plyn v nedalekém plynojemu.

Nad Teheránem se objevila ohnivá koule. Zřejmě exploze v tajném podzemním komplexu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám