Hlavní obsah

Drtivá většina očkovaných, kteří se nakazili koronavirem, infekci na nikoho nepřenesla

Jeruzalém

Nová data z izraelského ministerstva zdravotnictví ukazují, že ukončené očkování dobře brání v případě nákazy koronavirem jejím dalšímu přenosu. Osmdesát procent z nich nepřeneslo na nikoho dalšího koronavirus, i když byli na koncertech, v tělocvičnách nebo v restauracích, uvedl izraelský Kanál 12.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Očkování izraelské dívky proti koronaviru

Článek

Asi deset procent lidí, kteří se nakazili navzdory očkování koronavirem, jej přenesli na jednu další osobu během návštěvy těchto zařízení. Pouhá tři procenta nakazila na těchto místech další dva nebo tři lidi. U sedmi procent se nepodařilo zjistit, zda někoho nakazili, uvedla televize.

Data byla zveřejněna poté, co izraelské ministerstvo ve čtvrtek opět rozhodlo zavést od 29. července zelený covid pas, který omezuje osobám starším dvanácti let vstup na akce pro sto a více lidí venku i vevnitř. Je povolen jen očkovaným a těm, co prodělali covid-19 nebo mají negativní test mladší 72 hodin.

Covid pas bude používán i při návštěvě tělocvičen, sportovních utkání, restaurací, konferencí a turistických míst i modliteben.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

Premiér Naftali Bennett současně dal ve čtvrtek najevo, že si neočkovaní zřejmě budou muset platit testy z vlastní kapsy: „Není důvod, aby daňoví poplatnicí a ti, kdož splnili svou občanskou povinnost se očkovat, platili testy těm, co se odmítli očkovat.“ Současně Bennett opětovně vyzval ty, kteří se mohou očkovat, aby to udělali a neohrožovali zbytek země: „Jeden milion Izraelců se odmítá nechat očkovat. Ohrožují celou populaci, ohrožují dalších osm milionů obyvatel.“

Na lidi mladší devatenácti let připadá přes pětinu nových případů, ale jen čtyřicet procent z nich dostalo alespoň jednu dávku vakcíny. Nejméně jednu dávku dostalo už 5,7 milionu obyvatel Izraele.

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Koronavirus

V pátek bylo v zemi odhaleno 1430 nových případů nákazy. Aktuálně nakažených je 11 102. Počet pacientů ve vážném stavu stoupl na 89. Bennett varoval, že by vláda mohla vyhlásit už čtvrtý celonárodní lockdown.

Reklama

Výběr článků

Načítám