Hlavní obsah

Čtvrtá dávka povzbudí protilátky jen krátce

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtvrtém očkování vakcínou proti koronaviru se hladina protilátek v těle zvyšuje až pětinásobně. Záhy se však vrací na stejnou úroveň jako krátce po třetí dávce. Zatím není jasné, co to znamená. Ukázala to studie z Izraele, kde se čtvrtou dávkou již očkuje.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Očkování proti koronaviru v Tel Avivu

Článek

Vedoucí studie označila pozorované zvýšení protilátek za „dobré, ale ne dostatečné“. „Vidíme určitý nárůst protilátek, ale ten není příliš působivý,“ řekla podle listu Die Welt profesorka Gili Regevová izraelskému zpravodajskému webu ynet.

Čtvrtá dávka vakcíny pětinásobně zvýší protilátky, ukazuje izraelská studie

Blízký a Střední východ

Regevová potvrdila, že už záhy po čtvrtém očkování se protilátky u pacientů vrátily na stejnou úroveň jako krátce po třetím očkování. Od nového přeočkování si prý slibovala více.

Zároveň vyjádřila potěšení nad tím, že zranitelné skupiny, jako jsou lidé s oslabenou imunitou a starší 60 let, již v Izraeli čtvrtou dávku dostávají.

Izrael schválil očkování lidí nad 60 let čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu

Zahraniční

Bude lépe sáhnout ke kombinaci?

„Ale opravdu si nejsem jistá, zda by se to teď mělo dávat všem. Potřebujeme více informací,“ dodala.

Cílem prý nemůže být očkování proti koronaviru každé čtyři měsíce.

Zároveň profesorka vyzvedávala význam posilujícího očkování: „Ti, kteří dostali první a druhou dávku, musí naléhavě dostat i třetí,“ tvrdila a těm, kteří ji dosud nemají, doporučila, aby si do očkovacího centra „zaběhli“.

Přes sedmdesát tisíc už ji má
Podle izraelského ministerstva zdravotnictví obdržely třetí dávku už více než čtyři miliony obyvatel země.
Více než 70 tisíc jich má i čtvrtou.
Ale jen 61 procent z 9,4 milionu Izraelců je považováno za plně očkované.
Třicet procent obyvatel není očkováno vůbec.
Devíti procentům platnost očkování vypršela.

Její studie se opírá o sledování lidí, kteří dostali vakcíny od téže firmy. Ve středu však začal v Izraeli další test se čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru. Po třech dávkách přípravku firem Biontech/Pfizer má 150 účastníků dostat jako čtvrtou dávku vakcínu od Moderny.

Regevová k tomu řekla: „Je možné, že kombinování vakcín je lepší.“ Podle ní jde o světově první pokus využít u čtvrtého očkování kombinaci vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám