Hlavní obsah

Člověk v tísni ukázal záběry po výbuchu, při němž zemřeli jeho lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Damašek

Česká humanitární organizace Člověk v tísni (ČvT) v pondělí na internetu zveřejnila záběry po výbuchu v syrském Halabu, po kterém před necelým týdnem zemřeli tři její syrští pracovníci. Organizace ve městě od konce roku 2012 poskytuje humanitární pomoc.

Škody po výbuchu v syrském Halabu

 
Článek

"Smrt tří kolegů byla součástí širší tragédie jediného dne, kdy kromě dalších lidí přišlo o život i několik příjemců naší pomoci," uvedla organizace ČvT.

"Útok začal kolem půl jedné a během jedné minuty dopadly do obytné čtvrti celkem čtyři rakety země-země. Následky výbuchu byly tragické. Tři zaměstnanci ČvT na následky zranění zahynuli," dodala organizace. Podle jejího sdělení všichni přišli o život "při hledání zdravotnického zařízení, které by je bylo schopno ošetřit".

Zemřelo také pět dětí

"Kromě kolegů na místě zahynulo pět dětí, které se seběhly v domnění, že se otevírá výdejna chleba. Všechny děti byly z rodin, které ČvT dlouhodobě podporuje," informoval jeden z pracovníků humanitární organizace, který byl v osudný moment s kolegy na místě.

"Tragický incident není ojedinělý a pouze ilustruje barbarské a neakceptovatelné útoky na civilní čtvrti někdejšího hospodářského centra severní Sýrie s více než dvěma milióny obyvatel. Jen od poloviny prosince v Halabu zemřelo kvůli ostřelování a ´sudovým bombám´ na 700 lidí a více než 3000 utrpělo zranění," uvedla organizace ČvT ve svém prohlášení. Takzvané sudové bomby její syrský spolupracovník popisuje jako ropné barely naplněné výbušninou a šrouby, úlomky skla a šrotem, které armáda z velké výšky shazuje z vrtulníků.

"Ve dne i v noci nad městem často krouží stíhačky a hledají skupinky lidí nebo světlo v ulicích. Několikrát zasáhly například autobusové nádraží nebo místní tržiště," upřesnil pracovník ČvT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám