Hlavní obsah

Čína obvinila Západ ze snah rozpoutat válku v Sýrii a vojensky tam intervenovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přední čínský list Žen-min-ž´-pao obvinil Západ, že se pokouší rozdmýchat v Sýrii občanskou válku, která by mohla vyústit v zahraniční intervenci. List se zastal prezidenta Bašára Asada, proti němuž se lid bouří už 11 měsíců. Střety si vyžádaly mezi 5400 až 7000 obětí.

Foto: ČTK/AP

Likvidace trosek v Halabu

Článek

List Komunistické strany Číny Žen-min ž´-pao přinesl komentář, v němž stojí, že požadavek na demisi Asada povede k válce. Čína spolu s Ruskem vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující násilí v zemi, kterou předložily arabské země a v níž byla i výzva, aby Asad předal funkci. [celá zpráva]

"Kdyby Rada bezpečnosti schválila rezoluci, vedlo by to jen k dalšímu násilí," napsal komentátor Čchü Kcheng. "Budou-li západní země pokračovat v plné podpoře syrské opozice, skončí to občanskou válkou velkého rozsahu. Pak nebude možné se vyhnout možnosti ozbrojené zahraniční intervence," píše list.

V sobotu kvůli současné krizi jednal s Asadem čínský ministr zahraničních věcí Čaj-ť´un.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čína se obává, že se v Sýrii může zopakovat libyjský scénář, kdy nakonec NATO v zemi intervenovalo a pomáhalo povstalcům svrhnout Muammara Kaddáfího. Sýrie navíc leží v mnohem výbušnější oblasti, při hranicích s Irákem, Tureckem a Izraelem. Zasahuje do ní i střet mezi šíity a sunnity.

Dopady občanské války v Sýrii proto nelze zcela přesně odhadnout. Porážka Asada by mohla vést k posílení sunnitů, kteří by pak mohli chtít změnit situaci v Iráku, kde jsou na vedlejší koleji. Írán by mohl nástup sunnitů vidět jako své ohrožení. Asada podporuje Irák i Írán.Do syrského přístavu Tartús dorazila v pondělí dvě íránská vojenská plavidla. Mají se podílet na výcviku syrského námořnictva. Írán poskytuje Damašku i finanční podporu.

Otázka je také, jak by zareagoval libanonský šíitský Hizballáh, jehož experti prý v Sýrii pomáhají vládním silám. [celá zpráva]

Naopak Turecko podporuje opozici, neboť by rádo rozšířilo svůj vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám