Hlavní obsah

Bývalý špion Pollard přiletěl z USA do Izraele

Jeruzalém
Aktualizováno

Bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva Jonathan Pollard, odsouzený za vyzvědačství pro židovský stát, přiletěl ve středu brzy ráno do Izraele i s manželkou. Stalo se tak poté, co mu vypršel zákaz opustit Spojené státy. Podle agentury Reuters o tom informoval list Israel Hajom.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Jonathan Pollard po slyšení u soudu na Manhattanu

Článek

Poté, co společně s manželkou vystoupil ze soukromého letadla, které jim na cestu do Izraele poskytl americký kasinový magnát Sheldon Adelson, Pollard triumfálně políbil zemi, a pak totéž udělala i jeho manželka. "Jsme nadšení, že jsme po 35 letech konečně doma," řekl Pollard.

Na letišti ho uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který jemu i manželce Esther předal izraelské průkazy zajišťující jim občanství. „Jste doma,” řekl Netanjahu a připojil hebrejské děkovné požehnání. Pollard poděkoval Netanjahuovi a všemu izraelskému lidu za podporu, než s manželkou odjel na neznámé místo, uvedla agentura AP.

Šestašedesátiletý Pollard dlouho vyjadřoval přání emigrovat do Izraele, který mu udělil občanství. Část izraelského obyvatelstva jej vnímá jako národního hrdinu, upozornila agentura AFP. Špionážní aféra, kterou Pollard způsobil, zatěžovala po desetiletí americko-izraelské vztahy .

Američané po 30 letech propustili z vězení izraelského špióna

Amerika

Pollard byl v roce 1987 odsouzen na doživotí poté, co se přiznal ke špionáži pro Izrael. Po podmínečném propuštění v roce 2015 musel nosit elektronický náramek, dodržovat zákaz vycházení a nesměl opustit Spojené státy.

Americká komise pro podmínečná propuštění v listopadu uvedla, že po pěti letech ukončila podmínky podmínečného propuštění pro Pollarda, protože nenalezla žádné důkazy, které by ji vedly k závěru, že Pollard poruší zákon.

Izraelský špion Pollard byl propuštěn, může opustit USA

Amerika

Podle Reuters mnozí tento krok hodnotili jako dárek Izraeli na rozloučenou od končícího prezidenta Donalda Trumpa, který s židovským státem pěstoval úzké vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám