Hlavní obsah

Prezident Kazachstánu žádá o pomoc postsovětské státy, vyhlásil výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan
Aktualizováno

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev přebral funkci předsedy Rady bezpečnosti, kterou zastával bývalý prezident a „vůdce národa“ Nursultan Nazarbajev. Současně požádal prezidenty států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohli potlačit nepokoje a vyhlásil v zemi výjimečný stav. Ti se dohodli, že do země pošlou na omezenou dobu mírové jednotky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zdemolovali policejní vozidla v AlmatyVideo: Reuters

 
Článek

„Počínaje dnešním dnem přebírám funkci předsedy Rady bezpečnosti, do jejíhož sídla teď mířím. V hlavním městě Nur-Sultanu (dříve Astana) zůstanu, ať se stane cokoliv,“ slíbil Tokajev na začátku projevu. V médiích se totiž dříve objevily nepotvrzené informace, že vládnoucí elity začínají opouštět zemi.

Výjimečný stav byl zaveden už v některých regionech země, například v hlavním městě Nur-Sultanu, v největším městě Almaty a na západě Kazachstánu. Nyní je vyhlášen po celé zemi.

Prezident zdůraznil, že jakožto nový předseda Rady bezpečnosti bude postupovat „nejtvrdším možným způsobem“ poté, co si střety demonstrantů s pořádkovými silami vyžádaly oběti na životech.

Požádal vojenskou alianci ODKB, kterou tvoří kromě Kazachstánu Rusko, Arménie, Bělorusko, Kyrgyzstán a Tádžikistán, aby mu pomohla potlačit nepokoje. Tokajev prohlásil, že v největším kazašském městě Almaty „řádí teroristické skupiny, které se zmocňují budov infrastruktury“. „A především se zmocňují zařízení, kde se nacházejí ruční střelné zbraně,“ uvedl.

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Svět

Z Almaty byly během dne hlášeny střety mezi demonstranty a policií. Dav obsadil letiště v tomto největším kazašském městě, podle zdroje agentury Reuters byly všechny přílety i odlety dočasně zrušené. Úřady později oznámily „osvobození” letiště. Vedení města večer oznámilo, že bezpečnostní složky provádějí „protiteroristickou operaci” s cílem nastolit pořádek.

Agresivně naladěná skupina mužů předtím vtrhla mimo jiné do místní radnice a protestující vnikli i do prezidentské rezidence; oba objekty podle médií začaly hořet. V Almaty vzplála i budova městské prokuratury, uvedla agentura TASS. Úřady v Nur-Sultanu a Almaty vypnuly internet a telefonické spojení.

Bezpečnostní rada funguje jako ústavní poradní orgán kazachstánské vlády, který pomáhá prezidentovi s vojenskou politikou a prosazováním práva. Nazarbajev funkci předsedy zastával od roku 2018 s doživotní platností.

Tokajev obyvatelům země slíbil postupné reformy a politickou transformaci země. Iniciátory protestů označil za „finančně motivované“. Poděkoval také vojákům a policii.

Moskva stojí za kazašským vládcem Tokajevem

Evropa

Demonstrace v Kazachstánu vyvolalo další zdražení plynu. Protesty neutišila ani noční demise vlády a ustanovení prozatímní nové, stejně jako zastropování cen plynu, benzinu, nafty a dalších paliv a základních potravin na 180 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám