Hlavní obsah

Budeme vraždit vaše děti, hrozí Američanům dcera zabitého generála Sulejmáního

Teherán

Smrt mého otce způsobí „probuzení v řadách odporu“ a přinese Spojeným státům a Izraeli „další černé dny“, prohlásila dcera zabitého vlivného generála Zeinab Sulejmániová během smutečního obřadu v Teheránu. Rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou podle jejích slov čekat na smrt svých dětí, uvedla televize CNN.

Živě: Pohřeb generála Sulejmáního v TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

„Šílený Trumpe, nemysli si, že po mučednické smrti mého otce vše skončilo,“ uvedla Sulejmániová, jejíž rozhovor odvysílala íránská státní televize. „Rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou trávit své dny čekáním na smrt svých dětí,“ řekla před davem statisíců lidí.

Statisíce lidí v Teheránu truchlí nad rakví Sulejmáního, dav je větší než po smrti Chomejního

Blízký a Střední východ

Trumpův plán na rozdělení iráckého a íránského národa podle jejích slov selhal. „Trumpe, ty hazardní hráči, tvůj šílený plán na rozdělení národů Iráku a Íránu selhal. Zavraždění Kásima Sulejmáního a Abú Mahdí Muhandise se stalo strategickou chybou a způsobilo pouze historickou jednotu mezi dvěma národy a jejich vzájemnou věčnou nenávist k USA,“ prohlásila Zeinab Sulejmániová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy byla vypálena raketa na vůz generála SulejmáníhoVideo: Reuters

Americký prezident je podle jejích slov „symbolem hlouposti a hračkou v rukou mezinárodních sionistů“.

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Blízký a Střední východ

Nový velitel íránských jednotek Kuds Esmáíl Káaní ve státní televizi prohlásil, že jeho cílem je vytlačit Spojené státy z regionu, a pohrozil odvetou.

Spojené státy na příkaz prezidenta Donalda Trumpa v pátek generála Kásima Sulejmáního usmrtily raketou z dálkově ovládaného dronu u letiště v irácké metropoli Bagdádu.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Statisíce Íránců se loučí v Teheránu s vlivným generálem Kásimem Sulejmáním.

Írán v neděli oznámil, že se nadále necítí být vázán jadernou dohodou z roku 2015 a bude neomezeně pokračovat ve svém jaderném programu a obohacování uranu. Irácký parlament mezitím schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi. Výzvu schválili především šíitští poslanci.

Chceme odchod všech cizích vojáků z naší země, vyzval parlament v Iráku

Blízký a Střední východ

Většina zástupců sunnitů a Kurdů schůzi bojkotovala. Jeden ze sunnitských poslanců Reuters řekl, že obě skupiny se obávají, že po odchodu koaličních sil by Irák byl vystaven riziku povstání, podrytí bezpečnosti a posílení šíitských milicí podporovaných Íránem.

V Iráku působí asi 5000 amerických vojáků v rámci mezinárodní koalice proti teroristické organizaci Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám