Hlavní obsah

Budeme se bránit, varuje Turecko po bombových útocích

Ankara

Turecko oznámilo, že přijme veškerá nezbytná opatření k vlastní obraně. Reagovalo tak na dvojici sobotních atentátů, při kterých ve městě Reyhanli poblíž syrské hranice zemřelo 43 lidí. Víc než 100 dalších bylo zraněno. Ankara podezřívá z podílu na útocích syrskou tajnou službu, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Následky výbuchu v tureckém městě Reyhanli

Článek

Turecký ministr zahraničí prohlásil, že jeho země vypátrá ty, kteří atentáty spáchali. „Nic nezůstane bez odpovědi,“ uvedl ministr Ahmet Davutoglu.

Při návštěvě v Německu řekl, že „není náhoda“, že k útokům došlo v době, kdy sílí diplomatický tlak na ukončení syrského konfliktu. „Nikdo by neměl pokoušet tureckou moc. Naše bezpečnostní síly přijmou veškerá nezbytná opatření,“ dodal Davutoglu.

Ankara patří ke spojencům opozice bojující proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Cem Genco, ČTK/AP

Plačící žena na místě jednoho z výbuchů ve městě Reyhanli

Ministr vnitra Muammer Güler už v sobotu prohlásil, že jsou původci atentátu napojení na syrský vládnoucí režim. Podle něj útoky mají sabotovat mírový proces mezi Ankarou a Kurdy. Právě kurdští povstalci se tento týden začali stahovat z Turecka, což by mělo ukončit dlouholetý konflikt, při kterém zemřelo přes 40 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky výbuchu v tureckém městě ReyhanliVideo: Reuters

"Lidé a organizace, kteří vedli útok, byli identifikováni. Prokázalo se, že byli spojeni s organizacemi podporujícími syrský režim a jeho tajné služby," řekl podle televize TRT Güler. Žádné bližší informace ale neuvedl.

Dvě nálože umístěné v autech explodovaly ve městě Reyhanli jen patnáct minut po sobě před budovou radnice a poštou. Příhraniční oblast u města se stala terčem útoku už v únoru. Při výbuchu tehdy zemřelo 17 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám