Hlavní obsah

Bude se vyšetřovat původce chemických útoků v Sýrii

– New York

Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rezoluci, která má pomoci vyšetřit chemické útoky v Sýrii a najít jejich pachatele. Text dokumentu byl přijat jednomyslně. Spojené státy a Rusko už ve čtvrtek uvedly, že se na návrhu rezoluce shodly, nikdo z dalších 13 členů Rady bezpečnosti následně proti textu nevznesl žádné námitky. Uvedla to agentura Reuters a BBC.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo údajného chemického útoku v syrském Sarminu

Článek

Rezoluce žádá o sestavení skupiny vyšetřovatelů, kteří vypátrají osoby či organizace odpovědné za útoky spáchané chemickými látkami v Sýrii. O sestavení vyšetřovací skupiny bude požádán generální tajemník OSN Pan Ki-mun a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová řekla, že přijetí rezoluce je jasným vzkazem lidem, kteří útoky podnikli, že neuniknou trestu: „Dnešní rezoluce byla radou přijata jednohlasně. To dává jasný a silný vzkaz všem, kteří jsou zapojeni do útoků chemickými zbraněmi v Sýrii.” Dodala, že stejné jednoty by bylo potřeba dosáhnout i při politickém řešení syrské krize.

Volné ruce RB

Jakmile budou nalezeni viníci, Rada bezpečnosti bude moci konat. Pachatelům už pohrozila možnými následky, včetně sankcí.

Sýrie se v roce 2013 připojila k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) a souhlasila se zničením svého chemického arzenálu výměnou za to, že na ní USA nezaútočí ze vzduchu. Nechala ze země vyvézt 1180 tun bojových chemikálií včetně prekurzorů sarinu, které pak byly pod dohledem OPCW zničeny mimo syrské území.

V poslední době ale přibývá zpráv o útocích, při nichž byl použit chlor. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, protože je důležitý v průmyslové výrobě, ale zakázáno je od roku 1997 jeho vojenské využití.

Reklama

Výběr článků

Načítám