Hlavní obsah

Britský atentátník zabil v Bajdží generála, armádu nezastavil

– Bagdád

Iráčtí vojáci se v neděli probojovali do centra iráckého Bajdží, které je dál obklíčené Islámským státem. Vojáci uvádějí, že kontrolují 40 až 50 procent rozlohy města. Drží také rafinérii.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Postup iráckých sil brzdí útoky sebevrahů v autech plných výbušnin.

Článek

Armáda do boje nasadila i vrtulníky, které kryly vojáky ze vzduchu. Těm se podařilo při postupu od jihu a západu ovládnout čtvrt Tamim a střed města. Guvernér provincie Salahuddín Džasím Attia řekl, že bojovníci Islámského státu jsou přiskřípnuti mezi rafinérii ovládanou bezpečnostními silami a vojáky ve městě.

Svědci z řad obyvatel potvrdili, že poprvé po dlouhé době viděli v ulicích v centru Bajdží vojáky. Z města byla podle nich slyšet střelba. Jejich postup ale zpomalují miny, nálože nastražené u silnice a útoky pomocí aut naložených výbušninami. Při jednom takovémto sebevražedném atentátu v pátek zahynul generál policie Fajsal Malik a sedm dalších lidí. [celá zpráva]

IS v neděli oznámil, že páteční sebevražedný atentát spáchal jeho bojovník z Británie abú Sumajja Brítání. Spolu s ním se na na akci podíleli muži z Turecka a Turkmenistánu. Abú Sumajja se letos objevil na videu, v němž popsal působení v IS. „Být tady, to je pro nás svoboda. Když chci, mohu chodit s kalašnikovem. Boj je lepší než (videohra) Call of Duty. Vše se vám odehrává opravdu před očima, je to reálné,” řekl.

Před lednovým útokem zpracovávala rafinérie denně 175 000 barelů ropy, což je zhruba čtvrtina irácké domácí spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám