Hlavní obsah

Británii jednou obsadíme, váš premiér je imbecil, vyhrožuje Islámský stát

Aktualizováno

Islámský stát (IS) v neděli zveřejnil nové video, v němž ukazuje okamžiky před popravou pěti údajných britských špionů a vyhrožuje premiérovi Davidu Cameronovi za jeho podíl na bombardování Sýrie. Britským občanům ozbrojenec na videu vzkázal, že Islámský stát „jednoho dne obsadí vaši zem, kde nastolí právo Šáría“.

Hrozba Islámského státu britskému premiérovi Cameronovi

 
Článek

O záběrech, jejichž pravost nebyla ověřena, informoval na webu deník The Independent.

Camerona na videu ozbrojenec přirovná k jeho „arogantním a hloupým“ předchůdcům Gordonovi Brownovi a Tonymu Blairovi a řekne: „Prohrajete tuto válku, stejně jako jste prohráli v Iráku a Afghánistánu“.

Camerona radikál označuje také za „imbecila“ a „otroka Bílého domu“. „Tvé děti zaplatí za tvoje skutky,“ hrozí premiérovi.

Propagandistické video zobrazuje pět klečících a svázaných osob, za nimiž stojí pět ozbrojenců v maskáčích a kuklách. Britská vláda podle něj údajné špióny, kteří se předtím k práci pro britské tajné služby „přiznávají“, opustila.

„Je zvláštní, že lídr malého ostrova nám hrozí s pár letadly. Jeden by myslel, že jsi se poučil z lekce, kterou utržil tvůj ubohý patron ve Washingtonu, když jeho akce proti Islámského státu selhala,“ říká ozbrojenec. „Davide, jen blázen by vedl válku proti zemi, kde vládne právo Alláhovo,“ dodává.

Muž na videu IS vyhrožuje Velké Británii

S odvoláním na blízkovýchodní experty The Independent uvádí, že v poslední době se prudce zvýšil počet podobných propagandistických videoklipů. Došlo k tomu zejména poté, co teroristé ztratili irácké město Ramádí. Sestřih starých a nových záběrů a horečná aktivita na poli propagandy je podle odborníků snahou odvést pozornost od vážných porážek, které Islámský stát utrpěl na bojišti.

Server MailOnline upozornil, že zlověstné video bylo zveřejněno asi měsíc poté, co Londýn zahájil letecké útoky na pozice Islámského státu v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám