Hlavní obsah

Bejrút se proměnil ve válečnou zónu. Při protestech bylo zastřeleno šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

V násilné protesty se přetavila čtvrteční demonstrace v hlavním libanonském městě Bejrútu, kde lidé vyšli do ulic kvůli nečinnosti příslušných orgánů ohledně loňského výbuchu v tamním přístavu. Nejméně šest lidí už bylo zastřeleno a další tři desítky zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba při protestu v BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

Libanonský Červený kříž uvedl, že se jedná o nejhorší situaci v Bejrútu za posledních deset let. Stovky stoupenců libanonského šíitského hnutí Hizballáh a jeho spojenci z hnutí Amal pochodovali směrem k Paláci spravedlnosti, když se po nich z neznámých míst začalo střílet.

Demonstranti i novináři se okamžitě rozeběhli k nejbližšímu úkrytu. „Odstřelovači a další střelci střílejí lidi do hlavy,“ uvedl libanonský ministr vnitra Basam Mawlawi.

Bejrút se tak proměnil doslova ve válečnou zónu. Někteří demonstranti se podle CNN brání útočnými puškami připomínajícími ruský kalašnikov AK-47. Z některých budov se po střelbě valí dým. Libanonská armáda ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že bude střílet po všech ozbrojených osobách, a vyzvala lidi, aby opustili ulice.

Rok od exploze v Bejrútu: Vyšetřování ani rekonstrukce příliš nepokročily

Blízký a Střední východ

Podle některých svědků dokonce došlo k raketové palbě. Kdo ale na demonstranty střílel, se zatím neví. „Je zřejmé, že na protestující střílela organizovaná ozbrojená skupina, která útok nějakou dobu plánovala. My palbu opětovat nebudeme, protože se nás snaží zatáhnout do občanské války, a to my nechceme,“ řekl CNN „vysoce postavený“ člen Hizballáhu.

Hizballáh společně s hnutím Amal vyzval své stoupence k uklidnění situace. Obě organizace patří ke kritikům soudce Tareka Bitara, který vede vyšetřování loňského srpnového výbuchu v libanonském přístavu, kde explodovalo 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného.

O život tehdy přišlo 204 lidí, zadrženo bylo několik členů vlády. Celkově ale vyšetřování příliš nepokročilo. Soudce Bitara šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh kritizoval za jeho nečinnost a žádal o jeho odvolání.

Libanon se od výbuchu v přístavu potýká s hospodářskou krizí, která vedla k raketovému vzestupu inflace, chudoby a také nezaměstnanosti. Rozhořčeni jsou také pozůstalí obětí, podle kterých vláda vyšetřování maří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám