Hlavní obsah

Atentátník útočil na americkou základnu v Afghánistánu, devět mrtvých

– KÁBUL

Nejméně devět afghánských civilistů zahynulo v pondělí při sebevražedném atentátu v afghánské provincii Chóst. Útočník s autem naloženým výbušninami narazil do brány základny. Dalších 13 Afghánců utrpělo zranění, sdělil guvernér provincie Arsala Džamál agentuře Reuters.

Článek

Podle prohlášení, které vydaly místní úřady, "exploze nezasáhla vnitřek základny a afghánské bezpečnostní síly dokázaly zabránit výbuchu druhého vozidla s výbušninami".

Další dva sebevražedné atentátníky stačili policisté zastřelit, než se útočníkům podařilo odpálit nálož ve druhém vozidle. Útok byl namířen proti policistům operujícím na místě prvního atentátu. Na základně jsou především američtí vojáci.

"Oběťmi jsou chudí dělníci a civilisté zaměstnanci. Byl to barbarský útok, za nímž jsou nepřátelé Afghánistánu, a byl proveden v době oslav nezávislosti naší země," zdůraznil guvernér Arsala Džamál s poukazem na dnešní 89. výročí získání nezávislosti Afghánistánu na Británii.

Americký generál Jeffrey J. Schloesser varoval, že má „věrohodné zprávy zpravodajců,“ že radikálové mohou využít veřejná shromáždění při oslavách nezávislosti k útokům.

:.Afghánští vojáci rozmístění v Kábulu před oslavami nezávislostifoto: Reuters/Omar Sobhani

V Kábulu byly proto rozmístěny tisíce vojáků a v u všech hlavních vjezdů do města i mezi čtvrtěmi byla vybudována kontrolní stanoviště policie.

Objekty zahraničních jednotek jsou častým cílem útoků ze strany vzbouřenců bojujících proti prozápadně orientované vládě prezidenta Hamída Karzáího. Jen od začátku letošního roku zahynulo v Afghánistánu při různých útocích přes sto příslušníků mezinárodních sil, včetně dvou Čechů. Letos v Afghánistánu zahynulo na 3200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám