Hlavní obsah

Atentátníci zabili v Iráku přes třicet lidí

Novinky, ČTK, BBC, aš, Aficasia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Při třech explozích zahynulo v úterý severně od Bagdádu nejméně 34 osob. Většinu jich má na svědomí sebevražedný atentátník, který se odpálil u fronty před náborových střediskem policie v irácké provincii Dijála. Po jeho útoku zemřelo nejméně 28 osob, dalších 45 bylo zraněno.

Foto: Reuters

Policista na místě jednoho z předchozích atentátů v Dijále.

Článek

Atentátník zaútočil ve města Džalavla, ležícím asi 150 kilometrů severně od Bagdádu. Před náborové středisko přijel kolem poledne místního času autem, které policisté zastavili. Muži se ale podařilo z vozu utéci. Vběhl do davu před náborovým střediskem a odpálil nálože, které měl na těle. Policie v Džalavle vyhlásila zákaz vycházení.

Na jiném místě Dijály, poblíž hranice s Íránem, zasáhla nálož u silnice automobil se sunnitskou rodinou. Pět pasažérů auta včetně dvou žen a dvou dětí zahynulo.

V Tikrítu, který leží v provincii Saláhaddín, explodovala v rušném centru v době ranní špičky nálož v zaparkovaném autě a zabila čtyři osoby. Zranění utrpělo šest lidí, mezi nimiž jsou tři policisté.

Dijála je považována za poslední útočiště sunnitských radikálů. Irácká a americká armáda se je snaží z provincie vytlačit. Do ofenzívy zahájené na konci července bylo nasazeno 30 000 iráckých vojáků a policistů, jimž poskytují americké jednotky zbrojní, technologickou a vzdušnou podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám