Hlavní obsah

V Iráku začala operace proti poslední baště radikálů

– BAGDÁD

V úterý byla zahájena velká operace iráckých a amerických vojsk v provincii Dijála, jež je považována za poslední baštu sunnitských radikálů napojených na teroristickou síť Al-Kajda. Má završit Američany loni zahájené vyčišťovací operace, které vedly k vytlačení radikálů z Bagdádu, Fallúdži a vzbouřenecké provincie Anbár.

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Operace začala časně ráno. Irácké a americké jednotky společně podnikly několik razií. Podle iráckých vojenských zdrojů bylo v Dijále uvedeno do pohotovosti na 30 000 příslušníků iráckých bezpečnostních sil.

Cílem operace je vyhledat a zničit zločinecké skupiny a teroristy, kteří ohrožují provinci, řekl mluvčí iráckého ministerstva obrany Muhammad Askarí. To potvrdil mluvčí amerických jednotek a dodal, že dalším cílem, je zabránit pašování zbraní přes provincii.

Operaci v Dijále naplánovaly, řídí a uskutečňují irácké síly. Jednotky mnohonárodních sil poskytují podporu. Operace byla původně plánována až na 1. srpna, ale byla uspíšena. Irácké ministerstvo vnitra plán vyčistit Dijálu zveřejnilo už 13. července.

Dijála je hlavním centrem střetů

Provincie Dijála je považovaná za nejnebezpečnější v Iráku. Jen za červenec sebevražední atentátníci v Bákubě zabili 27 lidí. Navzájem v ní na sebe útočí radikálové napojení na Al-Kajdu a oddíly bývalých vzbouřenců Salva, kteří se obrátili proti teroristům a které platí americká armáda.

Loni zahájené operace zlepšili bezpečnost v zemi

Vyčišťovací operace, které loni zahájila americká armáda, výrazně napomohly zlepšení bezpečnostní situace v Iráku. Počet atentátů a obětí násilí několikanásobně poklesl.

Americká armáda, jejíž velitel generál David Petraeus je přesvědčen, že od konce příštího roku budou Iráčané sami schopni zajistit svou bezpečnost, opakovaně varovala, že situace se může zhoršit. V pondělí sebevražedné atentátnice v Bagdádu a v Kirkúku na severu Iráku zabily přes 50 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám