Hlavní obsah

Atentát u mešity v Damašku si vyžádal mrtvé

– Damašek
Novinky,

Nejméně pět příslušníků bezpečnostních služeb zahynulo v pátek při explozi nálože před mešitou na severu metropole. Další lidé jsou zraněni. Sebevražedný atentátník zaútočil ve čtvrti Rukn ad-Dín po poledni ve chvíli, kdy lidé opouštěli svatostánek po pátečních modlitbách.

Foto: Reuters

Syrští vojáci v ulicích Damašku

Článek

Podle opozice si páteční boje vyžádaly v Sýrii životy 55 lidí. Na jižním předměstí Damašku vypukly těžké boje a vojáci tam zatkli několik desítek mladých mužů. Jižní předměstí Kazzáz je silně střežená oblast, protože jsou tam velitelství několika bezpečnostních agentur.

Palba byla slyšet i z dalších čtvrtí ovládaných povstalci a také z uprchlického tábora pro Palestince Jarmúk.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) si čtvrteční boje vyžádaly životy více než 130 lidí, z nichž 83 byli civilisté.

Asad připustil nutnost pomoci civilistům

V pátek také skončila v Sýrii jednání předsedy Mezinárodní organizace červeného kříže Petera Maurera. Označil je za pozitivní, prezident Bašár Asad podle něj při rozhovorech dal najevo, že je potřeba více pomoci civilistům, a bere to na vědomí.

Maurer ale po návratu do Ženevy nehovořil o žádných konkrétních zárukách. Uvedl však, že navštívil venkovské oblasti okolo Damašku a byl šokován „hrozivými důsledky ozbrojených útoků“. Podle něj není pochyb, že v zemi probíhá občanská válka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám