Hlavní obsah

Arabská koalice vyslala do bojů v Jemenu dalších 30 000 vojáků, USA tlačí na konec války

Americký ministr obrany James Mattis vyzval k dosažení příměří v Jemenu do třiceti dnů. Saúdskou Arábií vedená a USA podporovaná arabská koalice podporující legálně zvoleného prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího vyslala do bojů o přístav Hudajdá dalších 30 000 vojáků, uvedla agentura Reuters.

Foto: Mohamed Al-Sayaghi, Reuters

Nálet na jemenské hlavní město Saná

Článek

„Tisíce jemenských vojáků vycvičených koalicí byly poslány k přístavu Hudajdá spolu s moderní vojenskou technikou včetně tanků a obrněných aut v přípravě na velkou operaci plánovanou na příští dny,” sdělil zdroj Reuters. Hudajdá je vedle Adenu nejdůležitější jemenský přístav. Podle armády jižně a východně od něj koalice rozmístila dalších deset tisíc vojáků, takže je jich tam celkem 30 000.

Obyvatelé přístavu tvrdí, že také vzbouření šíitští Húsíové shromažďují své bojovníky v centru města i v přístavu a připravují se na boj. Koalice ani povstalci tyto zprávy nekomentovali.

Saúdy vedená koalice má podporu USA, Spojené státy poskytují zpravodajské informace, pomáhají nalézt cíle, ale také zajišťují výcvik a doplňování paliva pro útočící letouny koalice. Podpora Washingtonu ale slábne, protože stoupá počet civilních obětí náletů. Pobouření v létě vyvolal útok, při němž americká bomba zabila 40 jemenských školáků. Napětí se mezi Rijádem a Washingtonem zvýšilo také po vraždě saúdského novináře na saúdském konzulátu v Istanbulu.

Mattis: Do třiceti dnů jednání

Mattis proto přišel s tvrdou výzvou, v níž požaduje dlouhodobé řešení: „Do třiceti dnů ode dneška chceme vidět všechny u mírových jednání, jejichž základem bude příměří, stažení se od hranic a pak ukončení bombardování,“ řekl v úterý podle webu Defence One. Doufá, že Saúdy vedená koalice „je připravená“.

Mírová jednání se snaží na listopad připravit zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffith. Původně se měla konat už v září, ale šíitští Húsíové podporovaní Íránem se k nim nedostavili. „Kdyby Húsíové neodešli od naší poslední snahy (o mír), pravděpodobně bychom už byli na cestě k němu,“ dodal Mattis.

Začít jednání v listopadu chce i americké ministerstvo zahraničí. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo požádal arabskou koalici, již USA podporují, aby zastavila nálety na obydlené jemenské oblasti: „Podstatné konzultace vedené zvláštním vyslancem OSN musí začít v listopadu, aby ze zavedla opatření vytvářející důvěru pro řešení základních příčin konfliktu, pro demilitarizaci hranic a pro shromáždění těžkých zbraní pod mezinárodním dohledem.“

Mayová: Politická dohoda

Zatímco Saúdové a další arabské země nasadili letectvo, Húsíové odpalují na Saúdskou Arábii balistické rakety. V neděli představili novou verzi střely Bard 1P s dostřelem 150 km, která má přesnost zásahu zlepšenou na tři metry.

K výzvě USA k ukončení bojů se ve středu připojila také Británie, která je významným dodavatelem zbraní Saúdské Arábii. Premiérka Theresa Mayová řekla, že souhlasí s Pompeovou výzvou, avšak příměří podle ní bude dodržováno jedině tehdy, bude-li dosaženo politické dohody. Postoj USA uvítal také ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Švýcarsko se v reakci na případ zavražděného novináře Džamála Chášukdžího rozhodlo, že přestane do Saúdské Arábie dočasně dodávat náhradní díly zbraní. Informovala o tom agentura AFP.

Skoro čtyři roky dlouhá válka si podle nezávislé organizace ACLED vyžádala 56 000 mrtvých. Dosud se uvádělo deset tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám