Hlavní obsah

Annan kritizoval Radu bezpečnosti za přístup k Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN se v neděli mimořádně sešla, aby řešila situaci vzniklou po izraelském náletu na libanonskou vesnici Kaná, kde zahynulo 56 lidí, z toho více než polovina dětí. Generální tajemník OSN Kofi Annan útok ostře odsoudil a vyzval Radu bezpečnosti, aby se zasadila o okamžité zastavení násilí. Izraelský velvyslanec u OSN vyjádřil lítost nad zabitím civilistů.

Článek

Rada bezpečnosti se sešla na žádost libanonského premiéra Fuáda Siniury, který se postavil na stranu radikálního ozbrojeného hnutí Hizballáh, přestože dřív byl jeho odpůrcem. Siniura po náletu odmítl jednat o jakémkoliv řešení situace, dokud nebude vyhlášeno příměří. V neděli odvolal také jednání s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou.

Kofi Annan na zasedání připomněl zástupcům Rady bezpečnosti, že nesou odpovědnost nejen za ukončení násilí mezi Izraelem a Hizballáhem, ale i za svou vlastní pověst a důvěryhodnost. "Scházíme se ve chvíli, která je mimořádně vážná především pro obyvatele Blízkého východu, ale i pro autoritu této organizace a zvláště její Rady bezpečnosti," zdůraznil generální tajemník OSN.

"Je třeba okamžitě jednat, dříve než se stanou oběťmi konfliktu, který nemohou nijak ovlivnit, další nevinné děti, ženy a muži," řekl Annan. Nepřímo také zkritizoval Spojené státy, když vyjádřil politování nad tím, že rada za téměř tři týdny konfliktu nebyla schopna zaujmout žádné stanovisko.

Američané dosud blokují přijetí rezolucí žádajících okamžité příměří a znemožnili i odsouzení Izraele za zabití příslušníků jednotek OSN. [celá zpráva]

Izrael: Hizballáh používá civilisty jako živé štíty

Izraelský velvyslanec Dan Gillerman připustil, že dnešek byl v Libanonu "hrozný, smutný a krvavý", a omluvil se za zabití civilistů. Odmítl však srovnání Hizballáhu, který "záměrně útočí na izraelské civilisty a libanonské (obyvatele) užívá jako živé štíty, a Izraele, který se snaží obětem mezi civilisty vyhnout". Podle něj jsou dnešní oběti oběťmi Hizballáhu, nikoli Izraele. Dříve než bude vyhlášeno příměří, musí být Hizballáh odzbrojen, zdůraznil Gillerman.

První návrh rezoluce k nynější situaci v Libanonu předložila již v sobotu Francie. Návrh vyzývá k okamžitému zastavení palby a k vytvoření širokého nárazníkového pásma na jihu Libanonu, které by bylo kontrolováno libanonskou armádou a mezinárodními jednotkami.

O návrhu se mělo začít jednat v pondělí a ještě v sobotu vyjadřovali diplomaté naději, že by mohl být schválen již ve středu. Přestože dnešní masakr zasedání RB OSN urychlil, pozorovatelé zároveň soudí, že přijetí rezoluce spíše oddálil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám