Hlavní obsah

Americko-irácká dohoda vystavuje vězně hrozbě mučení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD

Tisícům iráckých vězňů, které zadržují američtí vojáci, hrozí v budoucnu mučení nebo dokonce smrt. Podle organizace Amnesty International (AI) jim totiž americko-irácká bezpečnostní dohoda, kterou ve čtvrtek schválil irácký parlament, nezajišťuje dostatečná práva.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Američtí vojáci v Bagdádu

Článek

Dohoda, jež vstoupí v platnost 31. prosince, stanovuje hlavně datum stažení amerických sil z Iráku. Zmiňuje ale také předání tisíců vězňů z rukou Američanů pod kontrolu Iráčanů. Podle AI ovšem vyjednavači opomenuli stanovit podmínky předání. 

„Smlouva o postavení amerických sil (SOFA) neposkytuje vězňům přemisťovaným do irácké vazby vůbec žádné záruky. Tito vězňové budou možná přemístěni ze smažicí pánve do plamene,“ uvedl ředitel organizace pro Blízký východ a Afriky Malcolm Smart s tím, že irácká justice je slabá, podmínky ve věznicích neudržitelné, vězňové často nedostanou právníka a výjimkou nejsou nespravedlivé procesy končící trestem smrti.

Američané v Iráku vězní na 16 tisíc lidí, většinu bez obvinění a některé přes pět let. Jsou mezi nimi i někdejší činitelé strany Baas popraveného exprezidenta Saddáma Husajna či více než dva tisíce Íránců napojených ve vlasti na opoziční Lidovou organizaci íránských mudžáhidů (PMOI).

Amnesty rovněž upozornila, že zatímco dohoda zbavuje imunity soukromé firmy zaměstnané Pentagonem, nezmiňuje se o soukromých firmách, jež zaměstnává ministerstvo zahraničí USA, a z nichž některé byly v minulosti obviněné ze zabití civilistů, jako například ochranka Blackwater.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám