Hlavní obsah

Americkému vojákovi za znásilnění a vraždu nezletilé Iráčanky může hrozit smrt

– Paducah
CNN, Alex Švamberk, Novinky.cz

Bývalý americký voják Steven Green byl ve čtvrtek v kentuckém Paducahu uznám vinným ze znásilnění a vraždy 14leté irácké dívky. Před třemi lety v irácké Mahmúdiji pozabíjel celou její rodinu. V pondělí začne soud projednávat výši trestu. Green se tak může stát prvním vojákem, který bude odsouzen za zločin spáchaný ve válce civilním soudem k absolutnímu trestu.

Foto: Reuters

Steven Green

Článek

Green, který opustil armádu ještě před tím, než jeho zločin vyšel na světlo, byl uznán vinným, ve všech sedmnácti bodech obžaloby, tedy z vraždy, znásilnění, spiknutí a klamání. Před soudem se prokázalo, že spolu s dalšími čtyřmi vojáky plánoval útok na iráckou rodinu.

Green nejprve rodiče čtrnáctileté Abír Džanábiové a její šestiletou sestru odvlekl do vedlejší místnosti, kde je zastřelil útočnou puškou AK-47, jakou používají iráčtí rebelové. Dva jeho spolubojovníci Paul Cortez a James Barker se teenagerku mezitím pokusili znásilnit. Pak se na ni vrhl Green. Poté, co ji znásilnil, ji střelil do oka.

Asi si budete myslet, že jsem zrůda.
Steven Green

Tělo dívky polili kerosenem a zapálili. Vzhledem k použité zbrani byla vražda zpočátku připisována iráckým vzbouřencům. Pak ale vyšla pravda na povrch. Ne všichni vojáci ze 101. vzdušné výsadkové divize dokázali mlčet. "Nebyl jsem připraven na zjištění, že kamarádi zmasakrovali celou rodinu," uvedl Justin Watt ve svém svědectví. [celá zpráva]

Když Greena zadrželi agenti FBI, řekl jim: „Věděl jsem, kluci, že přijdete.“ O sobě řekl: „Asi si budete myslet, že jsem zrůda“.

Cestou agentům ještě řekl: „Jít do armády bylo nejhorší rozhodnutí, které jsem udělal." Válka v Iráku ho silně poznamenala: „Všechny mé kamarády tam zabili. Mému veliteli ustřelili obličej. George Bush a Dick Cheney by měli být těmi, které by zatkli.“

Spolupachatelé dostali až 110 let

Čtyři spolupachatelé James Barker, Paul Cortez, Jesse Spielman a Bryan Howard už byli za svůj podíl odsouzeni k trestům od 27 měsíců do 110 let. Nejmírnější trest dostal Howard, který se akce neúčastnil a jen hlídal před domem. Pomáhal však zločin utajit.

Věděl jsem, kluci, že přijdete.
Steven Green

Vojáci nevěděli, že dívce je čtrnáct, mysleli si, že je sedmnáctiletá.

Vojáci nevěděli, že dívce je čtrnáct, mysleli si, že je sedmnáctiletá.

Iráckému vojenskému lékaři, který těla pitval, se udělalo špatně. Čtrnáctiletá dívka s roztaženýma nohama byla napůl spálená. Šestileté kulka rozdrtila vaz. Otec a matka měli rozstřílené břicho a hrudník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám