Hlavní obsah

Američané si do Turecka navezli jaderné bomby, teď je z toho bolí hlava

– Washington

Spojené státy by rády odvezly 50 jaderných bomb, které jsou uložené na turecké letecké základně Incirlik nedaleko syrských hranic. Důvodem je rostoucí napětí mezi Washingtonem a Ankarou kvůli aktuální turecké invazi do Sýrie. Uvedl to v pondělí list The New York Times. Turecký prezident přitom nedávno dal najevo frustraci z toho, že jeho země vlastní jaderné zbraně nemá.

Foto: Profimedia.cz

Americká jaderná bomba B61

Článek

Dva zdroje z amerických ministerstev zahraničí a energetiky uvedly, že tiše hledají cesty, jak jaderné nálože z Turecka odvézt. Jeden z nich uvedl, že je to těžký úkol, protože jsou rukojmími tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

„Odletět s nimi z Incirliku by znamenalo de facto konec americko-tureckého spojenectví. Ponechat je tam představuje jadernou nestabilitu, která se měla eliminovat už dávno,“ uvedly zdroje.

Poslanci odsoudili tureckou invazi i brutální vraždu kurdské političky

Turecká invaze
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrským Ras al-Ajnem otřásají tvrdé bojeVideo: ANADOLU AGENCY, Reuters

Pentagon nezveřejnil, kde se jaderné bomby nacházejí, to je předmětem utajení, ale obecně se předpokládá, že bomby B61 jsou na základně Incirlik, kde slouží k odstrašování Ruska. Mluvčí letectva Ann Stefanková odmítla odpovědět na dotaz ohledně jejich převozu a řekla, že se v pravidelných operacích na základně nic nezměnilo. To naznačuje, že tam atomové bomby stále leží uskladněné.

Tyto bomby vyvolávaly obavy už v roce 2016, kdy v Turecku došlo k neúspěšnému pokusu o puč. Nyní jsou zdrojem obav kvůli politice tureckého prezidenta, který zahájil rozsáhlou invazi do Sýrie. USA už uvalily sankce na některé vysoké turecké představitele a hrozí daní na dováženou tureckou ocel.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Erdogan jaderné zbraně chce

Erdogan navíc nedávno dal najevo frustraci z toho, že jeho země nemá vlastní jaderný arzenál a není jí to umožněno, připomněl list The Times Of Israel. „Některé země mají rakety s jadernými hlavicemi, a ne jednu nebo dvě. Ale my je mít nemůžeme. To nemohu přijmout. Na světě není rozvinutý národ, který by je neměl,“ prohlásil, ačkoli to není pravda. Většina vyspělých zemí atomové zbraně nemá.

Turecko si stěžuje, že nemá atomovou bombu

Blízký a Střední východ

Především mu vadí, že je má Izrael, i když ten to nikdy nepřiznal. „Máme poblíž Izrael, jsme skoro sousedé. A zastrašuje jejich vlastnictvím ostatní národy. Nikdo se jich nemůže dotknout,“ stěžoval si turecký prezident.

Reklama

Související články

Česko zastavilo vývoz zbraní do Turecka

Česká republika v pondělí pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Na svém twitterovém účtu o tom informoval vicepremiér a ministr vnitra...

Výběr článků

Načítám