Hlavní obsah

Aleppo je odrazový můstek pro další tažení, řekl Asad

Novinky, rei
Damašek

Dobytí kdysi nejlidnatějšího syrského města Aleppa má pro vládu prezidenta Bašára Asada zásadní význam. Asad v rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja pravda prohlásil, že vítězství poslouží jako odrazový můstek pro dobytí dalších oblastí až k turecké hranici.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„V prvé řadě je to politické vítězství na strategické i národní úrovni. Bude to odrazový můstek pro tažení na další města a jejich osvobození od teroristů. Tak je Aleppo důležité,“ poznamenal Asad, který označuje za teroristy víceméně veškerou opozici, ačkoli v rozsáhlém rozhovoru pro ruský deník hovoří pouze o Islámském státu a Frontě an-Nusra (nyní přejmenované na Džabhát Fatah aš-Šám).

Asad poznamenal, že cílem je vytlačit všechny teroristy nazpět do Turecka, jehož vojenský zásah na území Sýrie odsoudil: „To není intervence, to je invaze, bez ohledu, jestli zabrali malou nebo velkou části syrského území. Tato invaze je v rozporu s veškerým mezinárodním právem, etikou a syrskou suverenitou.“

Turci podle Asada maskují své skutečné záměry, protože ve skutečnosti jsou podporováni Islámským státem i extremisty z Nusry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zdevastovaného AleppaVideo: Reuters

Válka v Sýrii trvá šestým rokem a bylo v ní zabito nejméně 300 000 lidí. Do složitého konfliktu mnoha frakcí a stran se vmísily postupně arabské státy, USA a západní spojenci, Turecko, Rusko, Írán i vlivné šíitské milice z Libanonu a Iráku – všichni s vlastními zájmy, které se někde shodují se zájmy dalších hráčů a jinde rozcházejí. Dohoda o příměří se nedávno zhroutila a začala nová ofenzíva proti důležitému Aleppu. Západ protestuje proti syrským a ruským náletům na čtvrtě ovládané povstalci, při nichž umírají i desítky civilistů.

Související téma:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám