Hlavní obsah

Čeští vojáci v Iráku si na napětí zvykli

Právo, Oldřich Danda (Basra)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Jsme živí a zdraví, jen nám občas nad hlavou prolétne raketa nebo minometný náboj, říkají čeští vojenští policisté, kteří trénují na základně Šaíba nedaleko jihoirácké Basry irácké policisty. Zatím iráčtí povstalci nemíří příliš přesně, proto ještě naštěstí nezranili žádného českého ani jiného vojáka z britské základny.

Článek

"Nikdy nevíme, odkud to přilétne, ani nevíme, co se stane. Teď stojíme tady na sluníčku a za chvíli můžeme být v bunkru," řekl Právu jeden z českých důstojníků. Podle něj se bezpečnostní situace neustále zhoršuje. Podle neoficiálních čísel se počet útoků zvýšil dvojnásobně. "Jsme stále trochu v napětí," podotkl důstojník.

Dodal, že na rozdíl od klasické války, ve které je znám nepřítel, v poválečném Iráku nikdo neví, kdo střílí nebo položil miny. Podle zástupce velitele českého kontingentu Jaroslava Banszela napětí vojákům nevadí, některým i vyhovuje. "Je to i příjemné, vždyť jsme na to cvičení," řekl Právu Banszel.

Mnohem nebezpečnější je jezdit po silnicích mimo základnu, kde jsou nastraženy miny a výbušné systémy. Kvůli jedné takové nástraze přišel o život minulý týden dánský voják. Proto když musí mimo základnu, dopravují se vojáci vrtulníky.

Lety jen v noci

O zhoršujících se bezpečnostních podmínkách vypovídají i přísnější opatření. Těsně po válce návštěvník českých vojáků v české nemocnici, která pomáhala spojeneckým vojákům a hlavně místním lidem, přiletěl přes den na letiště v Basře, přešel do autobusu a mávaje domorodcům dojel do nemocnice.

Za rok již dostal od vojáků helmu a neprůstřelnou vestu, kolona aut pak přísnější ostrahu. Nyní, když za vojáky přiletěl náčelník generálního štábu Pavel Štefka s dalšími generály, velvyslanec v Iráku Petr Voznica a novináři, letadlo smělo přistát a zase odletět jen v noci, aby se snížilo riziko sestřelu.

Na základnu vzdálenou dvacet kilometrů nás dopravil nízko letící vrtulník. Na straně a vzadu vojáci u kulometů. Pilot vrtulníku cestou několikrát vypustil klamné cíle, aby zmátl případné rakety. Mohlo nás jen utěšit, že na rozdíl od Bagdádu v Basře, i když se o to pokoušeli, vrtulník nikdy sestřelen nebyl. Vojáci nechtěli příliš o nebezpečí hovořit.

"Tady je to v pohodě, venku je to mnohem horší. Nic dalšího ale neřeknu, nechci, abych zbytečně vystrašila doma rodiče," uvedla Lenka Brodilová z Prahy, která do terénu nevyjíždí, protože pracuje jako účetní. Také většina ostatních vojáků se z obrovské britské základny nedostane, protože výcviková akademie, kde trénují irácké kolegy, je uvnitř.

V Basře vědí, že Češi nepřijeli v tancích

Podle iráckého velitele policejní akademie Abdullaha Abdulbakiho, jehož muže čeští policisté cvičí, se situace v Basře zhoršuje, ale v jiných provinciích, např. v Bagdádu, je ještě mnohem horší. Útočníci, kteří střílejí ve městě a občas na vojenskou základnu, nejsou podle iráckého velitele obyvatelé Basry. "Neútočí lidé z Basry, ale lidé, kteří přijeli do Iráku zpoza hranic," uvedl Abdulbaki.

O tom je přesvědčen i překladatel Mohammed, který vystudoval na leteckého inženýra v Brně a nyní se živí jako tlumočník pro české vojáky. Iráčané bojují podle něj hlavně mezi sebou. "Je to chaotická doba. O moc se tu přetahuje více než 20 stran. Jde o vládu, o židle a o peníze," řekl Právu Mohammed.

Češi mají dobré jméno

Policejní akademie funguje již od konce války a podle jejího britského velitele Chrise Hillabyho vycvičili okolo 12 tisíc policistů. Čeští instruktoři si podle něj vydobyli dobré jméno. České vojáky a Česko chválí i Abdulbaki a vzpomíná na dobu těsně po válce, kdy v Basře fungovala česká nemocnice.

"Všichni lidé v Basře mají ten nejlepší názor na české vojáky. Všichni dobře vědí, že přijeli pomáhat a nedorazili v tancích a letadlech." Základna Šaíba přejde do konce roku do iráckých rukou. Čeští vojáci společně s Brity, Dány a dalšími se přestěhují na základnu u letiště Basra. Podle generála Štefky, pokud misi schválí parlament, budou mít v příštím roce čeští vojáci za úkol ostrahu vjezdů na základnu a kontrolu iráckých policistů v terénu. Relativní bezpečí, které nyní zažívají na policejní akademii, tak vystřídá tvrdá realita ulic Basry.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Prahy přijel irácký prezident Talabání

Na státní návštěvu České republiky přijel v pondělí dopoledne první demokraticky zvolený prezident v historii Iráku Džalál Tálabání. Setkal se po přistání...

Irácký prezident si cení české pomoci

Podle iráckého prezidenta Džalála Talabáního, který je na státní návštěvě v České republice, má Irák zájem o spolupráci s českými policisty. Podle něj mají...

Česko daruje Iráku přes 1500 samopalů

Česká republika se rozhodla přispět na obnovu válkou zničeného Iráku darem vojenského materiálu. Do Iráku tak počátkem příštího roku poputuje zásilka 1520...

Výběr článků

Načítám