Hlavní obsah

Irácký prezident si cení české pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle iráckého prezidenta Džalála Talabáního, který je na státní návštěvě v České republice, má Irák zájem o spolupráci s českými policisty. Podle něj mají Češi v Iráku velmi dobrou pověst.

Článek

Čeští policisté, jichž je nyní na jihu Iráku asi stovka, tam budou podle návrhu vlády i v příštím roce, projednat to ale ještě musí český parlament. Původně měli z Iráku odejít na začátku letošního roku.

Premiér Jiří Paroubek, jenž se s Talabáním setkal, podpořil spolupráci se zemí, která prochází demokratickou rekonstrukcí. "Čím více bude předávána moc do rukou iráckých občanů a bezpečnostních složek, tím lépe pro věc a tím menší podhoubí pro činnost teroristů, kteří jsou asi největší metlou Iráku," uvedl Paroubek.

Podotkl, že s prezidentem oba chtějí, aby byl Irák stabilní a pevně se v něm ukotvila demokracie. "My máme společný zájem stabilizovat demokracii v této zemi," zdůraznil předseda české vlády.

Talabání setkáním s Paroubkem zahájil program druhého dne své třídenní návštěvy České republiky. Česko je první evropskou zemí, kterou Talabání v roli hlavy státu navštívil.

Talabání by se měl ještě v úterý sejít s bývalým českým prezidentem, se kterým jej spojuje disidentská minulost. Talabání bojoval s diktaturou Sadáma Husajna, Havel byl trnem v oku československých komunistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák má kurdského prezidenta

Irácký parlament ve středu zvolil v tajné volbě prezidentem kurdského politika Džalála Talabáního (72). Poslanci vybrali také dva viceprezidenty, jimiž budou...

Do Prahy přijel irácký prezident Talabání

Na státní návštěvu České republiky přijel v pondělí dopoledne první demokraticky zvolený prezident v historii Iráku Džalál Tálabání. Setkal se po přistání...

Výběr článků

Načítám