Hlavní obsah

Al-Kájda vyzvala Američany k obrácení na islám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Druhý muž teroristické organizace Al-Kájda Ajmán Zavahrí vyzval Američany, aby hromadně konvertovali k islámu. Učinil tak na videozáznamu zveřejněném na internetu. Podpořil ho také další člen sítě Adam Yehiye Gadahn. Tento Američan podle FBI navštěvoval výcvikové tábory Al-Kájdy v Pákistánu a sloužil tam jako tlumočník.

Článek

"Američanům a zbytku křesťanstva říkáme toto: buď se budete kát ze svých pomýlených způsobů a vydáte se cestou světla pravdy, nebo si v sobě uchovávejte jed a neste následky na tomto i v příštím světě," uvedl na nahrávce Gadahn.

Ajmán Zavahrí učinil krátké prohlášení na začátku záznamu datovaného zářím roku 2006, v němž naléhal na posluchače, aby pozorně naslouchali poselství nazvanému "Vyzvání k obrácení na islám".

Gadahn i Zavahrí promluvili odděleně a na záznamu se nikdy neobjevili společně. U Gadahna jde o první vystoupení, které oficiálně vydala Al-Kájda. Podle FBI vystupoval také jako maskovaný muž na dvou předchozích videozáznamech. Záznamy byly předány televizní společnosti ABC v Pákistánu, první v roce 2004 a druhý loni v září krátce před čtvrtým výročím teroristických útoků proti Spojeným státům.

Reklama

Výběr článků

Načítám