Hlavní obsah

Hizballáh ostřeloval Haifu, Izrael chystá invazi do Libanonu

– JERUZALÉM/BRJRÚT

Desátým dnem pokračovaly tvrdé střety mezi izraelskou armádou a šíitským hnutím Hizballáh. Izrael v pátek ráno podnikl na čtyřicet vzdušných útoků na cíle v Libanonu, Hizballáh vystřelil v poledne patnáct raket na izraelská města Haifa, Meron, Safen, Avivim a Jiron. V Haifě bylo zraněno deset lidí, z toho dva těžce.

Článek

Jedna žena, která přišla o nohu, je v kritickém stavu. Další člověk byl zraněn na hlavě. Podle izraelských zdrojů střely krátkého doletu také zasáhly pozice pozorovatelů OSN na jihu Libanonu při hranicích s Izraelem. Hizballáh vypálil na Izrael už tisíc střel a zdá se, že izraelská slova o tom, že polovina kapacit Hizballáhu je zničena, se nenaplnila. Ve čtvrtek to v televizi popřel i šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh.

Izraelské stíhací bombardéry po pátečním ranním útoku na Bejrút zaútočily kolem 11. hodiny také na údolí Biká a Baalbek, kde se terčem staly statek a zábavní středisko Hizballáhu. Podle libanonského premiéra Fouada Siniory si vyžádaly útoky už 330 obětí mezi Libanonci.  

Izrael v pátek odmítl výzvu generálního tajemníka OSN Kofiho Annana k okamžitému ukončení vojenských akcí. Vzkázal mu, že nejprve musejí být propuštěni dva unesení vojáci a Hizballáh se musí od hranic s Izraelem stáhnout na sever Libanonu. "Chceme dosáhnout toho, aby Hizballáh zanikl jako vojenská síla a aby již nemohl vyvolat novou krizi," prohlásilo izraelské ministerstvo zahraničí. Mezinárodní společenství by také podle něj mělo zařídit, aby Írán a Sýrie nemohly dále dodávat Hizballáhu zbraně.

Izrael chystá pozemní invazi do Libanonu

Izraelská armáda povolala v pátek záložníky. V příštích dnech míní rozšířit pozemní operaci na jihu Libanonu, kde už je angažováno na tisíc izraelských vojáků. Oznámil to v pátek člen velení izraelské armády, generál Alon Friedman: "Máme mnoho sil, provedeme rozsáhlé odvody záložníků. Možná, že v nejbližších dnech se naše pozemní operace rozšíří."

Velitel izraelských pozemních vojsk, generál Benny Gantz usoudil, že letecké útoky samy o sobě nestačí ke zničení šíitských milicí. Na hranicích s Libanonem už čeká 6000 izraelských vojáků na rozkaz k pozemnímu útoku. Izraelská letadla shazovala letáky, vyzývající obyvatele, aby opustili jih Libanonu a přemístili se o 40 kilometrů na sever za řeku Litani.

Možnost rozsáhlé pozemní operace v Libanonu již ve čtvrtek nevyloučil izraelský ministr obrany Amir Perec. Libanonský prezident Emile Lahoud na to reagoval slovy, že libanonská armáda je připravena k obraně země: "Přirozeně, že armáda bude bránit svou zemi a uvnitř Libanonu toho hodně zmůže."

Evakuace ve zmatku

Cizinci v pátek dále houfně opouštěli Libanon. Na nejvíce ostřelovaném jihu země přitom zůstalo zablokováno 400 Francouzů a francouzské ministerstvo obrany připravuje operaci k jejich evakuaci.

Francie od zahájení bojů evakuovala na 2000 svých občanů. "V jižních oblastech zůstává asi 400 Francouzů, pro které v nadcházejících hodinách a dnech uskutečníme operaci," řekla francouzská ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová.

Přes 4500 Američanů za úmorného vedra přes pět hodin čekalo v Bejrútu na nalodění na palubu tří plavidel. "Několik lidí omdlelo a jsou  ošetřováni," řekla lékařka Carina Karamová, která utíkala se svými třemi dětmi.

Nejhorší je situace v Sidonu, kde v malém přístavu čeká na odvoz 28 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Další čeští uprchlíci z Libanonu jsou zpět

Sedm dalších Čechů, kteří se kvůli přetrvávajícímu násilí rozhodli opustit Libanon, dorazilo do Prahy. Skupina se ve středu přepravila řeckou vojenskou lodí...

Výběr článků

Načítám