Hlavní obsah

Polovina Američanů čeká válku s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Polovina Američanů je přesvědčena, že Spojené státy čeká během několika příštích let válka s Íránem. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, o němž informovala agentura Reuters. I když pocit ohrožení podle průzkumu vzrůstá, jen málo dotázaných se vyslovilo pro preventivní vojenský úder.

Foto: ČTK/AP

Íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Válku s Íránem v příštích letech očekává 51 procent dotázaných, což je o osm procentních bodů víc než při obdobném průzkumu loni v červnu.

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy se v minulých týdnech vyostřilo. Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln, systém protivzdušné obrany Patriot a bombardéry B-52. Prezident Donald Trump pohrozil Íránu zničením v případě, že se Teherán rozhodne bojovat.

Devětačtyřicet procent účastníků průzkumu nesouhlasí se způsobem, jakým Trump řídí americkou politiku vůči Íránu. S jeho postupem souhlasí 39 procent dotázaných.

Pokud by Írán zaútočil proti USA jako první, čtyři z pěti Američanů by podpořili masivní nebo aspoň částečnou vojenskou odpověď.

Foto: Reuters

F/A-18 18E Super Hornet nad letadlovou lodí USS Abraham Lincoln nad Arabským mořem

Ohrožením není pro Američany jen Írán, ukázal průzkum. Pro 58 procent dotázaných představuje hrozbu Severní Korea, pro 51 procent Rusko.

Demokraté se obávají záminky pro útok

Demokraté mají strach, že americká administrativa použije jako záminku pro útok na Írán zpravodajské informace. Ministři zahraničí a obrany Mike Pompeo a Patrick Shanahan seznámili za zavřenými dveřmi členy Kongresu s „věrohodnými zpravodajskými informacemi“ o možném íránském útoku na americké síly v oblasti, uvedl list USA Today.

Shanahan sdělil, že vyslání bombardérů a lodí do Perského zálivu má zabránit případnému íránskému útoku na americké zájmy: „Nechceme situaci eskalovat. Jde o zastrašování, a ne o válku.“

Foto: Reuters

Latadlo F/A-18E Super Hornet startuje z lodi USS Abraham Lincoln

Podle mnoha demokratů ale Trump vybírá od tajných služeb jen ty zprávy, které by mohly posloužit jako záminka pro vojenskou akci proti Íránu. Najevo to dal listu Steny Hoyer, který je předsedou demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů.

Předseda sněmovního výboru pro tajné služby Adam Schiff varoval před nekonzistentní politikou USA, kdy ministři mluví o věrohodných zpravodajských informacích, ale prezident říká, že aktuální hrozba neexistuje.

Pak ale varuje Írán před jeho likvidací poté, co dopadne nedaleko amerického velvyslanectví v Bagdádu raketa vypálená zřejmě z části iráckého hlavního města pod kontrolou šíitských milicí podporovaných Teheránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám