Hlavní obsah

Izrael a Palestinci uzavřeli dohodu o příměří

Káhira

Izrael a Palestinci se dohodli na příměří na hranicích palestinského Pásma Gazy a Izraele. Palestinští představitelé sdělili agentuře Reuters, že příměří zprostředkoval Egypt. Platit mělo začít ve 3:30 SELČ.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský protiraketový systém Iron Dome

Článek

Dohodu potvrdila i televizní stanice patřící palestinské radikální organizaci Hamás. Představitelé Izraele se k věci nevyjádřili, ráno ale Izrael oznámil zrušení bezpečnostních opatření na jihu země, zavedených kvůli víkendovým bojům. Otevřeny mají být v oblasti i školy. Podle deníku The Times of Israel se odmítla izraelská vláda k příměří vyjádřit zřejmě proto, aby veřejně nepřiznala jednání s organizací Hamás, kterou označuje za teroristickou.

Palestinští radikálové zahájili masivní raketovou palbu na Izrael v sobotu a pokračovali v ní i v neděli. Izraelská armáda oznámila, že zasáhla v Pásmu Gazy více než 260 cílů.

Přes 650 raket vypálili na Izrael

Z palestinského Pásma Gazy bylo podle izraelské armády na Izrael za víkend vypáleno více než 650 raket. Nová vlna izraelsko-palestinského násilí si od soboty podle médií vyžádala na palestinské straně 22 mrtvých včetně tří žen a dvou dětí a nejméně osmi radikálů z hnutí Islámský džihád, a také asi 150 zraněných. Na izraelské straně jsou čtyři mrtví a více než stovka zraněných.

Plnou podporu Izraeli vyjádřil prezident USA Donald Trump a na Twitteru vyzval k ukončení raketových útoků: „Izrael opět čelí palbě smrtelných raketových útoků teroristických skupin Hamásu a Islámského džihádu. Izrael stoprocentně podporujeme při obraně jeho občanů .... Pro obyvatele Gazy - tyto teroristické činy proti Izraeli vám nepřinesou nic víc než trápení. Skoncujte s násilím a pracujte na míru.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám