Hlavní obsah

Írán rozšiřuje evakuaci obyvatel kvůli záplavám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Kvůli hrozbě záplav v důsledku neustávajících dešťů v sobotu íránské úřady nařídily evakuaci dalších šesti měst a řady vesnic na jihozápadě země. V provincii Chúzestán je podle ministra vnitra v ohrožení asi 400 000 z jejích pěti milionů obyvatel, oznámila státní televize. Zveřejnila zároveň novou bilancí obětí záplav, která dosáhla 70 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán rozšiřuje evakuaci obyvatel kvůli záplavámVideo: Reuters

 
Článek

Se záplavami se Írán potýká v mnoha svých provinciích už asi dva týdny. Irák v sobotu kvůli záplavám na jihu Íránu uzavřel do odvolání svůj hraniční přechod s Íránem Šíb v provincii Majsán, a to pro osoby i obchodní styk, oznámily irácké bezpečnostní zdroje.

Po mimořádně silných deštích bylo od 19. března záplavami zasaženo už kolem 1900 měst a vesnic, uvedla agentura IRNA. Do nouzových přístřeší už se muselo uchýlit celkem 86 000 lidí. Asi 1000 lidí přepravily v minulých dnech do bezpečí záchranářské vrtulníky.

V sobotu začala evakuace stovek obyvatel zhruba padesátitisícového města Susangerd a pěti dalších obcí v jihozápadní provincii Chúzestán, která je bohatá na ropu.

"Byl vydán příkaz k evakuaci, doporučujeme ženám a dětem odejít. Žádáme ale muže a mladé lidi, aby zůstali a pomohli nám stavět protizáplavové bariéry, abychom udrželi vodu mimo ta města," řekl ve státní televizi provinční guvernér Gholámrezá Šaríatí.

Potíže kvůli americkým sankcím

V sousední provincii Lúrestán muselo být evakuováno sedm vesnic ohrožených sesuvy půdy, oznámila íránská televize.

Meteorologové předpovídají, že déšť nepřestane sužovat provincii Chúzestán do pondělí. Evakuováno muselo být už 11 měst v této provincii a nespočet vesnic. Evakuační příkazy nebyly ale vydány pro velká města, včetně provinční metropole Ahvázu, kde žije zhruba 1,7 milionu lidí. Nejsou ani žádné zprávy o případných škodách na ropných zařízeních v této provincii, která se na těžbě ropy v Íránu podílí zhruba 80 procenty.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf připsal začátkem týdne odpovědnost za potíže se záchrannými pracemi americkým sankcím, kvůli nimž země nemůže nakoupit nutné vybavení včetně záchranných vrtulníků. Washington loni obnovil protiíránské sankce poté, co odstoupil od dohody o íránském jaderném programu, která podle USA není účinná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám